Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj

2024.02.22. 17:30

Huszonhét orvost jelöltek a térségből, március közepéig lehet szavazni rájuk

Huszonkét dunaújvárosi és öt kistérségi orvost jelöltek a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjra. Február 19. és március 19. között lehet szavazni arról, hogy az Északnyugat-Magyarország régióban ki kaphassa meg az elismerést.

Molnár Emese

Illusztráció.

Fotó: Getty Images

Mint azt a program honlapján vázolták, 2017-ben volt 80 éve, hogy Szent-Györgyi Albert a kutatásainak elismeréséül átvehette az orvosi és fiziológiai Nobel-díjat. Az évforduló alkalmából a Goodwill Pharma az Egészségért Közhasznú Alapítvány hagyományteremtő szándékkal létrehozta a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat, amelyet minden évben munkájuk elismeréseként olyan orvosoknak szeretne adományozni, akiket a szakmai zsűri és a páciensek is érdemesnek tartanak arra.

A díjra olyan szakembereket lehet jelölni, akik cselekedetükkel megmentették betegük életét, vagy a mindennapi orvosi munkájuk során olyan elhivatottsággal praktizálnak, amelyben rendkívüli odaadással, tudományos igényességgel és humanitárius szemlélettel segítenek a hozzájuk fordulókon. Tavaly ősszel volt a jelölési időszak (szeptember-november), a szavazás pedig február 19-én vette kezdetét. 

Összesen hét közönségdíjat osztanak ki (a díjak értéke egyenként fél millió forintot jelentenek): a budapesti körzetben két orvos kap elismerést, a további öt díjazott pedig régiónként egy-egy orvos lesz. Fejér vármegye az Északnyugat-Magyarország csoportban van, tehát a mi orvosaink Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém vármegye jelöltjeivel vannak egy mezőnyben.

Összesen kétszázkilencvenkét orvos szerepel a régiós listában, közülük huszonkét dunaújvárosi szakember: dr. Al Sheraji Mohamed Hassan plasztikai sebész, dr. Barna András József szülész-nőgyógyász, dr. Birkás Gábor kardiológus, dr. Fekete Ramóna gasztroenterológus, dr. Gattyán Annamária kardiológus, dr. Dömötöri Gyula szülész-nőgyógyász, dr. Harsányi Emese bőrgyógyász, dr. Horváth Ágota proktológus, dr. Kiss Károly szemész, dr. Lőrincz László ortopédus, dr. Máté Ágnes aneszteziológus, dr. Menyhei Márta háziorvos, dr. Palaczki Aranka hematológus, dr. Petrus Izabella háziorvos, dr. Schrobár Hajnalka mozgásszervi rehabilitációs szakorvos, dr. Simon Csikós Krisztina szülész-nőgyógyász, dr. Szabó Ignác kardiológus, dr. Szikszai Katalin aneszteziológus, dr. Tischner Magdolna radiológus, dr. Tollas Tímea szülész-nőgyógyász, dr. Tóth Mária ideggyógyász, dr. Úr Viktor ortopéd-traumatológus.

Városunk szomszédos településein praktizáló orvosokat is jelöltek a díjra, így a listán szerepel még dr. Fenyvesi Béla kulcsi háziorvos, dr. Földi Ágnes rácalmási gyermekorvos, dr. Mercz Gabriella rácalmási háziorvos, dr. Móricz Zoltán dunaföldvári háziorvos és Orbánné dr. Lévai Zsuzsanna ercsi háziorvos.

Március 19-ig lehet szavazni az alapítvány honlapján (szentgyorgyialbertorvosidij.hu). Itt nyomon lehet követni a szavazás aktuális állást is. A február 22-i alapján térségünk orvosai közül dr. Al Sheraji Mohamed Hassan áll a legelőrébb a régiós listán, a 26. helyen.

A közönségdíjak mellett az alapítvány még két különdíjat is kioszt majd. A díjátadó ünnepséget április 18-án rendezik meg a Magyar Tudományos Akadémián. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában