Duol.hu podcast

2024.02.20. 19:00

Hónyuszit is hozhat a március

Február az időjárást tekintve rekordot dönthet. Márciusban azonban még lehet hó, és így akár Húsvétra hónyuszi is. Többek között ez derült ki a Hír FM kecskeméti adásában. Bakota Zsolt meteorológussal Vizi Zalán szerkesztő-riporter beszélgetett.

Duol.hu

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

Az ismert meteorológus minden hónapban értékeli az előző heteket, és egy kis kitekintést nyújt a következő időszakra. Elmondta: a 2024-es év eleje minden időjárási tényezőt hozott, volt eső, hó, nagy szél, kemény mínuszok, éjszakai fagyok és május elejinek megfelelő 15-20 fokos jó idő is, írja a baon.hu. Február legelején jött a nagy élesváltás, amikor is 24 óra leforgása alatt hirtelen 10-15 fokot emelkedett a hőmérséklet, a hónap első hetében meleg rekordok dőltek. Sopronban február 4-én és 5-én is a hőmérséklet meghaladta a +20 fokot.

A természet ébredezik, a vártnál is melegebb idő nem tesz jót. Elkezdődtek a rügyezések, és sajnos egy éjszakai fagy minden elvihet. Erre pedig még számítani lehet, hiszen csak február közepe van. 

Márciusban az időjárás még könnyen húzhat a 21-re lapot, és akár március utolsó napjaiban és április első napjaiban, Húsvétkor akár még havazhat is. Hiszen tavaly is április 4-én havazott az ország nagy részén. Így az sem kizárt, hogy a húsvéti hétvégén a hónyuszival találkozhatunk. 

A beszélgetés során szó esett még az időjárási prognózisokról, a rövid-, közép- és hosszú távú előrejelzésekről, valamint eltolódott évszakokról. S hogy milyen idő lesz március 15-én? Azt egyelőre még csak megtippelni lehet. 

További érdekességekért hallgassa meg a beszélgetést! 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában