Helyi horgászegyesület

2024.02.11. 15:00

Három lépcsősort telepítenének a szabadstrandhoz

Immár másodjára hívta meg egy kerekasztal-beszélgetésre a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület mindazon helyi vállalkozókat, politikusokat, szakmai vezetőket, akik érdekeltek a horgász- és vízi turizmus fejlesztésében.

Molnár Emese

Fotó: Laczkó Izabela

A csütörtöki találkozón jelen volt többek közt dr. Mészáros Lajos, térségünk országgyűlési képviselője, Mezei Zsolt alpolgármester, Mészáros László önkormányzati képviselő, Bükki Miklós, a Jövő Új-Városáért Egyesület elnöke, a Magyar Országos Horgász Szövetség és a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetségének képviselői, valamint több vállalkozó is.

Fotó: Laczkó Izabella

Somfai Rezső, a horgászegyesület elnöke ismertette, hogy az előző esztendőben részben saját forrásból, részben pedig helyi vállalkozók támogatásával sikerült egy korszerű, biztonságos stéget kialakítani a horgásztanyánál (ahol fogadni tudnak hajós turistákat). Az előző évi fejlesztések közül kiemelte még azt, hogy az eredeti tervekhez képest nem csak egy kerékpársávot, hanem egy 3,5 méter széles aszfaltburkolatot fektettek le a horgásztanyához vezető úton (még a 2018-as, TOP-os forrásból megvalósuló városi kerékpárút hálózat fejlesztési projekt önkormányzati kiegészítéseként). 

Három lépcsősor a szabadstrandhoz

A mostani kerekasztal-beszélgetés alkalmával is elmondta, hogy a horgásztanya fejlesztését az tenné teljessé, ha sikerülne a főépület előtti előkertet és a parkolót is modernizálni, ám a bekért árajánlatok alapján igen magas költséget jelentene a megvalósítás. Forráshiány miatt egyenlőre talonba került a beruházás. Jelenleg azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy a Felső-öböl területén, a szabadstrandi részen három sorlépcsőt telepíthessenek le, amellyel könnyebben és biztonságosabban érhetik el a horgászhelyeket a helyi és vendég pecások. Ennek kivitelezése körülbelül 8-9 millió forintba kerülne. Az összeg előteremtéséhez viszont ezúton is segítséget kérnek a nyilvánosságtól. Elsősorban a vállalkozók támogatását szeretnék elnyerni. Ezt szolgálja az a pénzügyi lehetőség is, hogy az adományozásról igazolást is kiállít az egyesület (amelyet aztán elszámolhatnak, költségcsökkentő tételként leírhatnak az adóból a támogatók). A vállalkozói szféra minden szereplőjéhez fordulnak segítségért, hiszen mint azt Somfai Rezső hangsúlyozta, a turizmusfejlesztés több más területen is kedvezően hat, és összefogással eredményesebben lehet elérni a célokat.

Aktualizálják a 2017-es terveket

Somfai Rezső arról is beszélt, hogy információik szerint belátható időn belül dönthet a kormány a Nemzeti Horgászturisztikai Stratégiáról, amellyel pályázati lehetőségek nyílnának a nagyobb volumenű beruházásaikra. A dunaújvárosi egyesületnek már van egy komplex fejlesztési terve még 2017-ből, amelyet most aktualizálni fognak, előkészítenek annak érdekében, hogy ha megnyílnak a pályázati lehetőségek, azonnal benyújthassák a kérelmeket.

Fotó: Laczkó Izabella

Ahogy eddig, úgy a jövőben is mindent megtesz a dunaújvárosi horgászturizmus fejlesztése érdekében, továbbra is lobbizni fog a támogatásért - erről erősítette meg az egyesület vezetését dr. Mészáros Lajos a csütörtöki eseményen.

A találkozó lehetőséget biztosított arra, hogy kötetlenebb hangulatban is beszélgessenek egymással a résztvevők, s megosszák egymással gondolatikat a horgászegyesület feladatairól, a fejlesztési elképzelésekről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában