A tudósok bebizonyították

2024.02.26. 17:30

Az unokák meghosszabbítják a nagyszülők életét!

Az unokák Isten ajándékai, vagy arany unokám… sokszor hallani ezeket a mondásokat idősebb emberek társaságában, ha az unokáik is a közelben vannak. A nagyszülők örömmel töltik a bőven rendelkezésre álló szabadidejüket az unokáikkal, amely jó hatással van unokára és nagyszülőkre egyaránt.

Török Tímea

Fotó: LI

Tisztán emlékszem mekkora boldogsággal töltötte el az a hír szüleimet amikor férjemmel bejelentettük, hogy nemsokára érkezik az unoka. Az, hogy szeretjük a gyermekeinket és az unokáinkat természetes dolog. Hiszen a gyermekneveléssel járó valamennyi nehézség ellenére is boldoggá teszi napjainkat, idős korban pedig egyszerűen értelmet ad az életnek. Számos tudományos kutatás foglalkozik a témával és az eredmények egyértelműen igazolják, hogy az unokákkal együtt töltött idő plusz éveket adnak.

Kaiserné Gödöny Erzsébet és dédunokája Hiarzik Hanna, nagyon szeret együtt időt tölteni, kötelékük semmihez sem hasonlítható Fotó: LI

Létezik egy nagyon, fontos tanulmány amely a nagyszülőket célozza meg „Az ember fejlődése és viselkedése”, amelyben az öregedésről esik szó. A Berlinben készült tanulmány egyértelműen megfogalmazza azt a tényt, hogy ha a nagyszülők az unokáikra vigyáznak, annak élethosszabbító hatása lehet. Abban a korban, amikor véget érnek az aktív, munkával töltött évek, és az unokájával foglalkozhat, vigyázhat rá akkor erősödik benne az a tudat, hogy fontos személy és még mindig szükség van rá.

A tanulmány egyértelműen megfogalmazza azt a tényt, hogy ha a nagyszülők az unokáikra vigyáznak, annak élethosszabbító hatása lehet Fotó: LI

Elvégeztek egy felmérést 500 olyan személlyel, akik 70 év felettiek voltak. Azok között az emberek között, akik rendszeresen vigyáztak az unokájukra, kevesebb volt az elhalálozási arány 20 éven keresztül, összehasonlítva őket, azokkal a személyekkel, akik nem vigyáztak az unokákra.

Tehát leszögezhetjük, hogy az aktív nagyszülői szerep meghosszabbíthatja az életet. Nem beszélve arról, hogy az együttlét, a rendszeres beszélgetések és a fizikai aktivitás is nagyon fontos egy hosszú, boldog időskor megéléséhez. Nem csoda, hogy sok nagyszülő arról számol be, hogy amikor az unokákkal van akkor fiatalabbnak és boldogabbnak érzi magát.

Nos a fenti állításokat gyakorló édesanyaként messzemenően alá tudom támasztani személyes tapasztalataim alapján. Igaz, hogy a mi esetünkben csupán egyetlen nagypapára vonatkozóan tudom megerősíteni a tényeket. Az azonban kétségtelen, hogy mind a kisfiamon, mind pedig édesapámon látom a pozitívumait a nagyszülő-unoka kapcsolat áldásos hatásainak. Nálunk a nagypapának a család életében kiemelt szerepe van. Már a kezdetektől fogva fontosnak tartottuk, hogy aktívan részt vegyen az unokája életében. Hiszen a korának és az ezzel együtt járó tapasztalatainak köszönhetően, tőle egész mást és más módon tanul a gyermek. Éppen ezért úgy gondolom, hogy apa és anya nevelési módszereit remekül kiegészíti a nagyszülő kis túlzással már-már bohémnak nevezhető hozzáállása. Míg 100-150 évvel ezelőtt nagycsaládok éltek együtt, vagy legalábbis elérhető közelségben egymáshoz, ott a nagyszülők jelen voltak és a jelenlétükkel neveltek. Ellenben a mai „modern”, gyakran a családi kötelék értékeit, fontosságát elbagatellizáló világunkban, ahol a generációk eltávolodnak egymástól. Sosem fogom elfelejteni azt a pillanatot amikor néhány éve a pandémiás lezárások idején, apukám és kisfiam csak az autó üveg két oldalán keresztül érinthették össze tenyerüket és mindketten sírtak. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában