Dr. Unger Zsolt ügyvéd

2024.02.10. 18:00

Az ügyvéd tanácsai: követelés érvényesítése felszámolási eljárásban

Duol.hu

Illusztráció.

Fotó: Shutterstock

Egy már meglévő vállalkozás esetében előfordul, hogy kintlévőségeit az üzleti partnerek nem fizetik meg az arra rendelkezésre álló határidőben,
továbbá a fizetési felszólítások sem hatásosak, így a vállalkozásnak olyan megoldás után kell néznie, amely segítségével sikerrel tud járni a követelés behajtása érdekében.

A követelés behajtásának egyik lehetséges formája a felszámolási eljárás. A felszámolási eljárást az adós székhelye szerint illetékes törvényszék folytatja le, és célja, hogy a fizetésképtelen adós jogutód nélküli megszüntetése során a hitelezők a törvényben meghatározott módon kielégítést nyerjenek, azaz a követelés megfizetésre kerüljön az adós társaság vagyonából.

A bíróság az adós fizetésképtelenségét többek között abban az esetben állapítja meg, ha az adós a szerződésen alapuló nem vitatott vagy elismert tartozását a teljesítési idő lejártát követő 20 napon belül sem egyenlítette ki vagy nem vitatta, és az ezt követő hitelezői írásbeli fizetési felszólításra sem teljesítette. Adós felszámolása iránti kérelem akkor nyújtható be, amennyiben a követelés a 200.000,- Ft összeget meghaladja.

Az írásbeli fizetési felszólításnak tartalmaznia kell a követelés jogcímét, összegét, valamint a megfizetésére nyitva álló határidő megjelölését. A fizetési felszólításban meg kell jelölni azt a végső határidőt is, amelynek eredménytelen elteltét követően a hitelező meg kívánja indítani a felszámolási eljárást az adóssal szemben vagy egyéb eljárásban kívánja érvényesíteni a fennálló követelését.

Felszámolási eljárásban a kérelmező részéről a jogi képviselet kötelező, amennyiben felszámolási eljárásban, akár hitelezői minőségben, akár adósként veszünk részt, minden esetben nélkülözhetetlen a jogi képviselet.

A felszámolási kérelem benyújtását követően a bíróság értesíti az adóst, egyúttal felhívja, hogy az értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül nyilatkozzon arról, hogy a kérelemben foglaltakat elismeri-e. Az eljárás során a bíróság legfeljebb 45 napos határidőt engedélyezhet a tartozás kiegyenlítésére.

Az adós követelést elismerő nyilatkozatától, illetve a követelés adós általi megfizetésétől függően az eljárás felszámolás elrendelése nélkül megszűnik, vagy a bíróság az adós felszámolását elrendeli, amely esetben a felszámolást elrendelő végzés jogerőre emelkedését követően kerül sor a felszámoló kirendelésére. A felszámolást elrendelő végzés a Cégközlönyben közzétételre kerül, amely közzétételtől számított 40 napon belül jelenthetik be a hitelezők követeléseiket a felszámolónak. Nem árt tudni, hogy a felszámolási eljárásban az eljárás különböző szakaszaiban lehetőség van egyezség megkötésére, amelynek során a felek külön megállapodásban rögzítik a követelés megfizetésének módját és határidejét, illetve kérik a felszámolási eljárás megszüntetését.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában