Hagyomány és közösség

2024.02.26. 11:30

A Santa Claus Cup csapata lett a legjobb kolbásztöltő Kulcson

Míg a hagyományok bemutatása a múzeum falai között, addig a megélésük egy jól sikerült rendezvénnyel a közösség erejét növelve működik. Ezt a tézist bizonyítja a szombaton Kulcson megrendezett disznótoros és kolbásztöltő verseny is. Ahol a méltán híres, magyar kezek által készített házi kolbászhoz kapcsolódó tradíciók ápolása összekapcsolta a fiatalokat és az idősebbeket, és közösséggé formálta a településről és a térségből érkező résztvevőket egyaránt.

Török Tímea

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

2024. február 24-én már ötödik alkalommal rendezték meg a kulcsi disznótoros és kolbásztöltő versenyt. A Nap Háza – Hold Udvara néven ismerté vált épületben, a szociális intézmény területén került sor a gasztronómiai megmérettetésre. A főszervező ezúttal is Darabos Gábor, a védnök Kulcs Községi Önkormányzat és Jobb Gyula polgármester volt. Az eseményt látogatásával megtisztelte dr. Mészáros Lajos, a térség országgyűlési képviselője is. 

A rendezvény reggel, a hagyományos disznóvágással vette kezdetét. Majd a csapatok regisztrációja után megkezdődött a nemes vetélkedés. A februári napsütötte szombaton tizennyolc csapat indult a legjobb kulcsi kolbásztöltő címért. A helyszínen feldolgozott 310 kiló súlyú háztáji sertésből kapták a csapatok a kolbászhúst. Az volt a feladat, hogy egy pár, legalább húsz centiméteres kolbászt tudjanak bemutatni az ítészeknek délután 15 óráig. A zsűri tagjai: Kaiserné Gödöny Erzsébet, Rizmayer János, Ködmön Zoltán és az elnök Grenyovszky Károly nagyköveti séf voltak. Idén sem győzte hangsúlyozni a zsűri, hogy nem volt könnyű dolga. Az értékelésük során elmondták, hogy nagyon sok igazán elismerésre méltó disznótorost kóstoltak, amelyek mellé a köretelemek is kiválóan sikerültek. Az első díjat a Santa Claus Cup elnevezésű csapat érdemelte ki, a második helyezett a Kulcs, jó itt enni! alakulata, amíg a harmadik legjobb kolbásznak járó elismerést a Korbácsok elnevezésű alakulat kapta. Két különdíjat is megítélt a zsűri. Amíg a Haspókok névre keresztelt pusztaszabolcsi kolbásztöltők felejthetetlen ízű és különleges fűszerezésű bajorkolbászt tálaltak, addig a Száz Holdas Kemencés Kunyerálós Kölykök nevű együttes tagjai a helyi óvodás gyerekekből állt, akik a csapatoktól „kunyerált” kolbászhúsból dolgoztak és Balla Piroska írónő külön erre az alkalomra készült versével örvendeztették meg a fesztivál résztvevőit. 

Mint minden rendes vidéki disznóvágáson, természetesen a kulcsi disznótoron is feldolgozták a malacka minden részét. A Vidám Emberek Közössége friss hagymás vért és toros káposztát kínált. Az önkormányzat karbantartó csapatának női tagozata pedig orja levest főzött. Természetesen finom süteményeket is kóstolhattak az édesszájúak. 

A lázas munka és a kiváló ízek varázsa mellett délelőtt egy harmonikás, majd Mészáros Gábor muzsikája alapozta meg a jó hangulatot. A gasztroverseny mellett sok érdeklődőt vonzott a Szélrózsa Társulat meseelőadása és Ambrus Attila kerámia foglalkozása is.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában