Kerüljük el az adótartozást

2024.02.23. 08:30

A legfontosabb információk a gépjárműadó változásokról

Közeleg a gépjármű adófizetés határideje. Mivel külön kérelem nélkül egy összegben kell megfizetni, ezért érdemes már most betervezni a kiadást, nehogy boruljon az áprilisi költségvetésünk.

Duol.hu

2016. szeptember 22. Budapest, Széchényi utca 2. NAV Bûnügyi Igazgatóság, tábla, felirat. Fotó: Koncz György

Fotó: KonczGyorgy

A gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatokat 2021.január 1-e óta az önkormányzati adóhatóságok helyett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) látja el.

2024-ben meddig kell befizetni a gépjárműadót?

A gépjárműadót egy összegben kell megfizetni: április 15-ig. Ha a gépjárműadóról szóló határozatot ezen időpont után érkezik meg, akkor a határozat véglegessé válása, vagyis a fellebbezési határidő lejárta után 15 napon belül kell megfizetnie az adót. 

Az éves előírt gépjárműadóra természetes személyek évente egyszer, június 30-ig illetékmentesen kérhetnek részletfizetést. A kérelem nyomán a tárgyévi gépjárműadó legfeljebb öthavi pótlékmentes részletben fizethető meg. Az automatikus részletfizetési kérelem benyújtható elektronikusan, az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) az AUTRESZ-kérelmet kiválasztva, illetve az ÁNYK-programban a FAM01 elnevezésű űrlapon. De az elektronikus kapcsolattartásra nem kötelezett adózó (magánszemély) papíron is benyújthatja kérelmét. 

Hova kell megfizetni a gépjárműadót?

A gépjárműadót a 410-es adónemhez tartozó, 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó-bevételi számlára kell megfizetni. Banki átutalásnál az átutalási bizonylat közlemény rovatába az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni. Ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni. Legegyszerűbben a NAV-Mobil alkalmazás Gépjárműadó csempéjén teheti meg. 

Nincs csekkem, mit tegyek?

Gyakran felmerülő kérdés, hogy ha nem kapta vagy nem találja az év elején kiküldött csekket a gépjárműadó megfizetéséhez hogyan kérhet csekket?

Ha a pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett természetes személy nem kapott vagy esetleg elveszíti a csekket, akkor újat a NAV Infóvonalán, a 3-as menüpontban igényelhet. 

Az Infóvonal belföldről a 1819-es, külföldről a +36(1)461-1819-es telefonszámról hívható.

Hétfőtől csütörtökig 8 óra 30 perctől 16 óráig, pénteken 8 óra 30 perctől 13 óra 30 percig érhető el telefonon az információ. 

Nem emlékszem arra, hogy korábban mennyi gépjárműadót fizettem, akkor hogyan tudom az adószámla-egyenlegemet ellenőrizni?

Az adószámlát a NAV Ügyfélportáján az Adószámla menüpontban lehet lekérdezni. A gépjárműadó összegét a 410-es adónemnél lehet ellenőrizni. A részletes egyeztetéshez a Tételes, vagy a Lista típusú adószámla-lekérdezést javasoljuk.

Adószámlájának lekérdezéséhez figyelmébe ajánljuk a NAV honlapjának a „Fontos információk” menüpontjában található „Adószámla-lekérdezési útmutató” című tájékoztatót.

Gépjárműadóval kapcsolatos bővebb információk elérhetőek a NAV honlapján:https://nav.gov.hu/ado/gepjarmuado/gepjarmuadoval-kapcsolatos-gyakran-ismetelt-kerdesek

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában