Pálinkafőzés

2024.02.11. 11:30

A kisüsti kombinálva a tornyossal

László Norbert perkátai pálinkaszakértő és magánfőző igen sikeres évet tudhat maga mögött. 2023-ban sorra hozta el a díjakat a pálinkaversenyekről

Agárdy Csaba

Fotó: Agárdy-Kovács Anita

László Norbert nyolc versenyen  indult, hét kategóriában volt győztes, összesen harminchárom aranyérmet zsebelt be 2023-ban. Egy alkalommal a verseny pálinkája lett az övé, egyszer pedig a legjobb magánfőző díjat érdemelte ki.

Fotó: Agárdy-Kovács Anita

– Kétféle technológiát kombinálok a pálinka készítésekor. A hagyományos kisüstit és a tornyosat. A cefre egyik felét az előbbi módszerrel, a másik felét az utóbbival párolom le. A két végterméket azután összekeverem. 

Egyre elfogadottabb ez a főzési eljárás, a kisüstinek az ízvilága tartalmasabb, míg a tornyos illatában jobb. 

- Arra külön büszke vagyok,  hogy a feldolgozott gyümölcsök nagy része perkátai, a vadontermők,  például a a kökény vagy a faeper is. 2022-ben nagyon jó volt a birs termés, ezek a pálinkáim voltak a legsikeresebbek. Az évet a délvidéki Zentán zártam, ahol Mikulás napi mustrán öt aranyérmet szereztem.  A serlegen, amit kaptam, a Perkáta név is szerepel, erre korábban sohasem volt példa, vagyis nem derült ki, honnan származik a pálinka.

László Norbert arra is  büszke, hogy az orosházi Gyümölcsök Lelke – Kárpát-medencei Párlat és Pálinkaversenyen a germersdorfi cseresznye szerepelt remekül, akkor kapott aranydiplomát, ami számozott, és mindössze húszan érdemelték ki eddig az országban. 

A pálinkaszakértő egy igazi különlegességet is készít, a trópusi mixet.

– Ennek a receptje titkos, 2020-ban az egyik viadalon ezerhatszáz pálinka közül minősítették a bírálók a legjobbnak. Ha valahol felmerül a trópusi mix nev, akkor azt egyből Perkátához kötik.

Perkáta egyébként is fent van a pálinka hazai térképén, hiszen  az ország négy legrangosabb versenyéből egyet itt rendeznek meg. Ebben az évben március 8-án lesz a Scientia Masters Spirit Competition viadal. A mustrát a perkátai Scientia Pálinka, Párlat és Gasztrokulturális Egyesület rendezi meg.

A szakemberek a perkátai erőpróba mellett a nagykanizsait, a gyulait, a mohácsit és az ongait tartják a legrangosabbnak Magyarországon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában