Sokat mondó adatok

2024.01.11. 14:00

Szívesen vendégeskedünk, ez derült ki a statisztikákból is

A statisztikák szerint a vendégek száma 13 százalékkal, a vendégéjszakáké pedig 7,5 százalékkal emelkedett a 2022-es év ugyanezen időszakához képest.

Török Tímea

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Országos viszonylatban, a KSH január elején közzétett statisztikái alapján kiderült, hogy a turisztikai szálláshelyek vendégei 13 százalékkal a vendégéjszakáké pedig 7,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. 

A belföldi vendégek száma 9,3, a vendégéjszakáké 5,9 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest, ez szám szerint 545 ezer vendéget és 1,2 millió eltöltött vendégéjszakát jelent. Ami a külföldi vendégeket illeti, ez 17, a vendégéjszakáké 8,9 százalékkal emelkedett 2022 novemberéhez viszonyítva. A turisztikai szálláshelyekre 502 ezer vendég érkezett, akik összesen 1,3 millió vendégéjszakát töltöttek el. 

Kíváncsiak voltunk, hogy a térségünkben mik a tapasztalatok, így megkerestünk egy ismert szálláshelyet, hogy mondják el saját benyomásaikat. Náluk is tapasztalható volt-e az emelkedés a fent említettek tekintetében?

A Corner Hotelben is emelkedést tapasztaltak

Grábics Gábor kérdésünkre elmondta, hogy az elmúlt évben január kivételével egész évben, szinte teltházzal működött a hotel, így határozottan jó évet zártak e tekintetben. Bár ez nem a klasszikus idegenforgalomnak, inkább a városban elérhető kevés szálláshelynek és a térségbe látogató vezetők üzleti útjaihoz kapcsolódó vendégéjszakáknak köszönhető. Azonban a vendéglátás üzlet – amely a helyi lakosság kiszolgálását célozza elsősorban – bevétele jelentősen, mintegy 20-25 százalékkal csökkent. Az összesített számait tekintve sokat rontanak a vállalat végeredményein a megnövekedett energia költségek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában