Felmérés

2024.01.28. 15:30

Kiderült, mennyire boldogok Fejérben a magyarok

Egyre jobban érzik magukat az emberek Fejérben, ez derült ki egy friss felméréséből, ami az ország vármegyéinek általános elégedettségét vizsgálta.

Szente Patrícia Andrea

Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

Immáron harmadik alkalommal készítette el Magyarország boldogságtérképét a Pénzcentrum hírportál. A felmérésből kiderült, az ország mely részein a legboldogabbak, és mely helyeken a legkevésbé elégedettek a magyarok. A listán Fejér vármegye remek helyezést ért el, úgy tűnik, vármegyénk egyre tör fel a boldogság ranglétráján.

Az átlagos élet minden szegmensét, munkahelyi, magánéleti elégedettséget, közélethez való viszonyt felmérő kérdőívet közel 15 ezren töltötték ki. A válaszadók 1-10 pontig terjedő skálán fejezhették ki elégedettségüket. A 2023-as felmérés eredménye azonban kicsit elszomorító, ugyanis a legboldogabb magyar vármegye is csak 6.1-es pontszámmal került az élre. Ez nem sokkal nagyobb, mint a 2022-es eredmény, miszerint a legboldogabb vármegye a skála középértékénél csupán pár tizeddel több, 5.6-os pontszámmal értékelte elégedettségét. 

A 2023-as értékek szerint Vas vármegye töretlenül a legboldogabb, hiszen 2022-ben is az itt élő magyarok lettek az ország legboldogabbjai. Őket követi Győr-Moson-Sopron, valamint Veszprém vármegye, leváltva a fővárosiakat, akik a lista 5. helyére csúsztak vissza. Mint már említettük, Fejér a 2022-es visszaesése után új erőre kapott: míg tavalyelőtt 8. helyen szerepelt vármegyénk a boldogsági ranglistán, 2023-ban épphogy lecsúszva a dobogós helyezésről, negyedikként végzett, megelőzve a fővárost.

A legboldogtalanabbak 2023-ban Bács-Kiskunban, Somogyban és Nógrádban voltak. Ez az eredmény nem sokkal tér el a 2022-es értékektől, a felállás ugyanis csak annyiban változott, hogy Somogy a 15. helyre felkapaszkodó Borsod-Abaúj vármegyét leváltva az utolsó előtti, azaz a 19. helyre csúszott.

A közvélemény-kutatással az általános elégedettséget kor, iskolai végzettség, foglalkozás, státusz és gyermekek száma szerint is felmérték, ugyanakkor az általános boldogsági szint mellett az egészségi állapottal kapcsolatos elégedettséget (vármegyékre, korra, iskolai végzettségre, foglalkozásra bontva), valamint a szubjektív anyagi helyzettel kapcsolatos elégedettséget (szintén hasonló csoportokra bontva) is vizsgálták.

Fejérre vetítve ezek az eredmények a következők: vármegyénk lakosai az élmezőnyben, 6-os átlagot adtak saját egészségügyi helyzetükre, talán ezért is érezzük magunkat boldogabbnak. A pénzügyi biztonsággal kapcsolatos ranglistán azonban már alacsonyabban helyezkedünk el. Öten előzték meg Fejért, egyebek mellett Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megye, valamint a főváros is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában