Szigetelés

2024.01.04. 09:00

Érdemes áldozni a lakóingatlanok energetikai korszerűsítésére

A lakóingatlanok energetikai korszerűsítését sürgeti a Magyar Energiahatékonysági Intézet. A háztartások rezsiterheit az energiahatékonysági korszerűsítések csökkentenék a leghatékonyabban - közölte a Magyar Energiahatékonysági Intézet pénteken az MTI-vel.

Körmendi Erzsébet

Illusztráció.

Fotó: Shutterstock

 Összefoglalójuk szerint a fogyasztáscsökkentés is előnyös, hiszen csökkenti környezetterhelést, ám ezzel a komfortérzet is romlik. Sokkal hasznosabb a teljes felújítás, amely a ma már korszerűtlennek számító, Kádár-kockaként ismert lakóingatlanok energiafogyasztását 80 százalékkal is csökkentheti, ezzel együtt 50 százalékkal nőhet az épület értéke. Számításaik alapján egy ilyen beruházás a fűtési rendszer fajtájától függően 9-12 év alatt megtérülhet, a szigetelésre, ablakcserére és új fűtési rendszer telepítésére is kiterjedő felújítás havonta több mint 100 ezer forinttal is csökkenheti a rezsiköltséget.
    Az intézet azt tanácsolja a lakástulajdonosoknak, hogy a falak szigetelésével kezdjék a korszerűsítést, mert a tapasztalatok alapján ezzel csökkenthető leginkább a hőveszteség. A korszerűtlen ablakok és tetők általában valamivel kisebb, de így is jelentős mértékben felelősek az energiapazarlásért. Végül lehetőség szerint a padlót és a pincefödémet is érdemes szigetelni, a meleg ugyanis valamilyen mértékben lefelé is el tud távozni az otthonokból - tették hozzá. (Forrás: MTI)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában