Kulcs

2023.12.09. 07:00

Nagy múlttal és hagyományokkal rendelkező szakma képviselői találkoztak

Az állatorvos-társadalom ezúttal is Kulcson találkozott december 7-én a XXI. Fejér Vármegyei Állatorvosi Napon.

Török Tímea

Fotó: Laczkó Izabella

Csütörtökön a múlt századi Kulcs Pusztán élt tudós állatorvos professzorokra emlékezett Kulcs település lakossága és a Magyar Állatorvosi Kar a község önálló életének huszonkilencedik évében. Ez alkalomból a szervezők emléktábla avatást és szakmai konferenciát szerveztek

A XXI. Fejér Vármegyei Állatorvosi Napon a Hatok terén elkészült emléktáblát szerették volna felavatni, de az időjárás átírta a programot 
Fotó: Rizmayer János

Még 2013 decemberében merült fel, egy állatorvosi eseményen, az akkori országgyűlési képviselő L. Simon László javasolta alapján, hogy 2014 decemberében találkozzon a szakma egy szoboravató ünnepségen Kulcson. Azóta minden évben Kulcson találkoznak az állatorvosok. Ugyanis hat világhírű állatorvos professzornak is jelentős kulcsi kötődése van: dr. Hutyra Ferenc, az Állatorvosi Főiskola első rektora, dr. Jármai Károly patológus, dr. Kotlán Sándor parazitológus, numizmata. Őket követte dr. Guoth György Endre sebész, továbbá dr. Marcis Árpád kutató professzor, végül dr. Szepeshelyi Andor szülész, szaporodásbiológus. 

A „kulcsi hatok” tiszteletére emlékpark létesült a neves állatorvos professzorok szobraival a településen 
Fotó: Rizmayer János

Őket ma a „kulcsi hatok” néven tartja nyilván a közvélemény. Velük hatalmas szellemi tőke érkezett Kulcspuszta településre, építettek utat és templomot, ápolták a kikötőt, mindegyikük megépítette saját házát, széles körű társadalmi életet éltek. A község az óvodai parkoló melletti Hatok tere elnevezésű szoborparkban, utca nevekben, több helytörténeti írott emlékben és könyvben őrzi Kulcsnak nevet, elismerést és fejlődést hozó híres tudósok emlékét.

A nagy hagyományokkal és múlttal rendelkező állatorvosi szakma képviselői találkoztak Kulcson 
Fotó: Laczkó Izabella

A konferenciára a Fejér Megyei Állategészségügyért Közhasznú Alapítvány, Kulcs Községi Önkormányzat, valamint a Magyar Állatorvosi Kamara Fejér Megyei Szervezete hívta meg a vendégeket a múlt századi tudós állatorvosokra emlékezve. A tervek szerint a program a kulcsi Hatok Terén kezdődött volna, ahol a résztvevők jelenlétében emléktábla avatásra és koszorúzásra készültek a résztvevők. Ezt az elképzelést azonban az időjárás keresztülhúzta. Ugyanis az elmúlt időszakban lehullott jelentős mennyiségű hó nem tette lehetővé a szabadtéri eseményt. Bár a koszorúzással egybekötött tiszteletadás elmaradt a program további részét a tervezettek szerint a helyi polgármesteri hivatal dísztermében megtartották. 

Dr. Tanárki Gábor Fejér Vármegyei Kormányhivatalt vezető főispánja is beszédet mondott az állatorvosi találkozón
Fotó: Rizmayer János

A konferencia elején a levezető elnök, dr. Móré Attila az Alpa-Vet Állatgyógyászati Kft. elnöke köszöntötte a megjelenteket, és megnyitó beszédet mondott dr. Sziebert Gergely megyénk főállatorvosa, a Fejér Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztályának főosztályvezetője. Majd köszöntőt mondott dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára, aki egyebek mellett arról is beszélt, hogy egy ország szuverenitását elősegíti ha jól működő saját élelmiszeripara van. Ennek Magyarországon nagy hagyománya van, köszönhető a nagy múlttal rendelkező állatorvosi szakmának is. Dr. Tanárki Gábor Fejér Vármegyei Kormányhivatalt vezető főispánja is beszédet mondott, aki kiemelte az állatorvos találkozó kapcsán, hogy a nagy hagyományokkal és múlttal rendelkező állatorvos szakmának köszönhető, hogy a megye állattartói biztonságban érezhetik magukat. Hiszen nem önjelölt szakértőkre, hanem elhivatott és komoly szakemberekre van szükség.  

Dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium államtitkára egyebek mellett arról beszélt, hogy egy ország szuverenitását elősegíti ha jól működő saját élelmiszeripara van
Fotó: Rizmayer János

A köszöntők kapcsán elhangzott, hogy akadályoztatása miatt az eseményen nem tudott részt venni dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő, L. Simon László a szoborpark alapítója és Jobb Gyula Kulcs település polgármestere. 

Szakmai előadást tartott professor dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora Egyetemünk fejlődése az elmúlt tíz évben címmel 
Fotó: Laczkó Izabella

Ezt követte a kulcsi Fekete István Általános Iskola műsora. A konferencia második felében szakmai előadásokat tartottak. Elsőként professor dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora Egyetemünk fejlődése az elmúlt tíz évben címmel, őt követte dr. Pásztor Szabolcs országos főllátorvos Az állategészségügyi szabályozás illetve a nemzetközi járványügyi helyzet aktuális kérdései címmel adott elő. Végül dr. Nemes Imre, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elnöke A megújuló NÉBIH szerepe az állategészségügyi igazgatásban címmel tartotta meg prezentációját. 

Az előadások után dr. Merész Lajos nagyszerű szavalata után került sor a 2023. évi szakmai kitüntetések átadása. A dr. Lancz Endre Életműdíjat dr. Poszmik Imre kapta, Az Év állatorvosa elismerést dr. Boldizsár Szabolcs vehette át és Az állategészségügyért díjat Bajnokné Kovács Katalinnak adták át. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában