Jubileumi gála

2023.12.17. 15:30

Megtartották az iskola történetének hetvenedik szalagavatóját - galériával

A rácalmási sportcsarnokban rendezték meg péntek délután a Széchenyi István Gimnázium szalagavató ünnepségét.

Török Tímea

Fotó: Laczkó Izabella

Egy nyolcosztályos és három négyosztályos végzős osztályt és száztizenhat tanulót búcsúztatott december 15-én, az intézmény. Ebben az esztendőben Kácserné Tallósi Éva, Horváth Viktor, Antal Iván és Csathóné Zágoni Nóra osztályai hajtókájára kerültek szalagok az ünnepélyes eseményen. Nem csoda hát, hogy megtelt a rácalmási rendezvényhelyszín nézőtere a szülőkkel, rokonokkal, barátokkal és érdeklődőkkel. A résztvevők az ünnepélyes szalagtűző ceremónia mellett a diákok sokszínű műsorát tekinthették meg a rendezvényen.

Az ünnepség a feldíszített sportcsarnokban a szalagtűzés ceremóniájával kezdődött. Elsőként Kratzmajer Zoltán igazgató mondott köszöntőt, amelyben egyebek mellett elmondta, hogy a pénteki az iskola történetében a 70. szalagavató volt. Az igazgató hangsúlyozta: a szalagtűzés nem csak az érettségire készülést jelzi. Ez egy olyan mérföldkő, amely azt jelzi, hogy mindenki most készül élete első nagy lépésére. Az iskolaigazgató minden végzős osztály osztályfőnökének útravaló üzenetét is tolmácsolta. Majd a 11. évfolyamosok átadták a szalagot az érettségire készülőknek. 

Ezután a végzősök elmentek átöltözni a táncokhoz, s ez idő alatt a szépszámú közönség bepillantást kapott az iskola kulturális életébe.

A végzősök keringővel nyitották a táncot, amely az elegáns diákok látványos bevonulásával kezdődött. Nem is gondolnánk, de a szalagavató bálok hagyománya majdnem kétszáz éves múltra tekint vissza, és a feljegyzések szerint az 1830-as években, Selmecbányán rendezték az elsőt. De, hogy pontosan mikortól indult a fehér ruha viselésének hagyománya, azt nem tudni. Mindenesetre az utóbbi évtizedekre már biztosan ez a ruhatípus volt a jellemző. Idővel a báli ruhák egyre nagyobbakká, egyre díszesebbekké váltak, és ma már a legtöbb modell versenyez a menyasszonyi ruhák pompájával. Ezt láthattuk a pénteki gálán is: az ifjúság, a szép ruhák és az ötletesen, lebilincselőre koreografált táncszámok minden vendéget elvarázsoltak, a szülőket pedig könnyekig meghatották. 

A walzer-t az osztálytáncok követték, végül ugyancsak keringővel zárult a gálaműsor.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában