Jóvátételi program

2023.12.27. 12:30

Gyermekek és idősek karácsonyát tették szebbé a fogvatartottak

Idősotthonok lakóinak és óvodásoknak is készítettek ajándékokat a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai karácsony alkalmával.

Molnár Emese

Fotó: BVOP

Mint arról az Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága beszámolt, az adventi ünnepek idején az ország börtöneiben ítéletüket töltő férfiak és nők nagy gonddal készültek a közelgő karácsonyi ünnepekre. Rajzok, festmények, plüss játékok, tobozmanók, vagy éppen karácsonyfadíszek tucatjai kerültek a karácsonyfák alá, amelyeket az általuk elkövetett bűnök egyfajta jóvátételeként adtak át a kórházak és gyermekotthonok kis lakói részére. Az idősek és a fedél nélküliek sem maradtak jó szándék nélkül: egyes rabok műsorral, ajándékkal készültek azoknak, akik (hozzájuk hasonlóan) nem családi körben élik mindennapjaikat. A felajánlásokat mindenhol nagy örömmel fogadták.

A gyermekek megajándékozása mindig nagy lelkesedést vált ki a jóvátételi felajánlásokban résztvevő rabok körében. A Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet bernátkúti objektumában egy interaktív mesefalat készítettek, amellyel a Dunaújvárosi Óvoda Bóbita Tagóvodájának apróságait lepték meg. Az állomány tagjai által felügyelt és orientált foglalkozásokon Bartos Erika meseíró népszerű tanmeséinek karaktereit, Bogyó, Babóca és kis barátaik figuráját keltették életre a mesefalon a fogvatartottak, amely illeszkedik az óvodában zajló, játékra és mesére épülő pedagógiai munkához.

Fotó: BVOP

A pálhalmai intézet fogvatartottjai hetekig készültek a dunaújvárosi Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthona idős gondozottjainak megajándékozására is. A személyi állomány irányítása és felügyelete mellett az elmúlt hetekben ötvenöt idősotthonban élő, egyedülálló szépkorú számára alkottak tobozmanókat és textil karácsonyfadíszeket. Az intézet börtönlelkészének közreműködésével még egy ünnepi köszöntőt is készítettek a családról, a szeretetről, a karácsony fontosságáról, amelyet videó üzenet formájában juttattak el a gondozottakhoz.

A karácsonyi felajánlások nemcsak a támogatottak szebb karácsonyához járultak hozzá: a börtönök jóvátételi programjaira jelentkezett fogvatartottak az önkéntes segítség átélésével és a helyi közösség számára hasznos és értékes tevékenység végzésén keresztül saját reintegrációjuk sikeréhez is hozzájárultak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában