Építészet

2023.12.04. 20:00

Elsöprő siker: Rangos díjat nyert a dunaújvárosi építész tervezte álomotthon

Az Év Homlokzata pályázat idei közönségdíját Viczai János épületgépész mérnök Szabó Zsolt Róbert építésztervező művész munkája alapján készült családi ház nyerte el. A sikerről megkérdeztük a dunaújvárosi szakembert, aki egyebek mellett a nyertes paksi ingatlanról, és annak tervezési folyamatáról is mesélt lapunknak.

Szente Patrícia Andrea

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A versenyre nevezett pályaművek értékelése során a szakmai zsűri a házak külsejét, homlokzatát vizsgálta és jutalmazta. Egy díj (családi ház kategóriában) azonban az internetes közönség szavazatai alapján talált gazdára, a többség pedig a paksi ház mellett tette le a voksát. A ház visszafogott stílusa ellenére vagy éppen amiatt nyerte el a szavazók tetszését. Ahogy azt a családi ház tulajdonosa, Kreiter Ádám a Teol.hu-nak elmondta, házuk építésekor mindenekelőtt egy igazi otthont és nem egy mostani divatirányzatnak megfelelő ingatlant szerettek volna létrehozni, mely a visszajelzések alapján sikerült is.

A díjnyertes építmény a tervező, valamint a kivitelező Földvár Terv Kft. közös munkájának köszönhetően jöhetett létre. Szabó Zsolt Róbert, a ház tervezője megjegyezte, meglepte a verseny eredménye, de természetesen nagyon örült a sikernek. „Minden hasonló elismerés egy pozitív visszacsatolás a munkámmal kapcsolatban, azt mutatják, hogy van értelme csinálni.” – mondta. Azonban mint minden ingatlannál, a paksi otthon tervezése során is különböző jogszabályok szabtak határt az egyéni elképzeléseknek. A tervezési folyamatnál ugyanis figyelembe kellett venni az építési törvényt, az országos településrendezési és építési követelményt (OTÉK), a helyi szabályozást és a települési kézikönyvben leírtakat. „Mindez a megrendelővel minden esetben számos további egyeztetést von magával, hiszen gyakran az elképzelések eltérnek a jogszabály által előírt kritériumoktól” – tette hozzá a szakember.

A tervezőmérnököt ugyanakkor a jogszabályok nem korlátozták az álomház terveinek elkészítésében. Mint megjegyezte, nem szabad, hogy a követelmények visszatartó tényezők legyenek a tervezési folyamat alkalmával, sőt, azok inkább segítenek abban, hogy az otthon a település összképébe passzoljon. A több hónapos, közös, kemény munka a közönség elismerését is elnyerte, akik közül rengetegen hasonló otthont képzelnek el maguknak. „Szerencsére nagyon jól eltaláltuk azt a stílusirányt, ami a mai ember ízlésének megfelel, így sokan gondolták esztétikusnak és otthonosnak a paksi építményt. A siker pedig természetesen a kivitelezésnek köszönhető. Viczai Jánossal már nagyjából 10 éve dolgozom együtt, ő és csapata mindig első osztályú kivitelezési munkát végeznek. Sokszor közösen álmodjuk meg a házakat Jánossal, ez pedig a díjazott ház esetében sem volt máshogy.” – mondta.

Viczai János, a Földvárterv Kft. ügyvezetője
Fotó: Balogh Tamás

A verseny nem csak a szakmai zsűri visszajelzése miatt volt remek lehetőség a dunaújvárosi mérnök számára, hiszen a közönség reakciója megmutatta, miért is végzi már csaknem 20 éve az eredetileg hobbiból indult hivatását. Szabó Zsolt Róbert megjegyezte, örökös inspirációja és motivációja felesége, Krisztina és 3 éves kislánya, Maja, akik a közönségdíjat nyert családi ház tervezésénél is ösztönzőleg hatottak rá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában