Szabályozások

2023.11.30. 18:00

Vége a zajszennyezésnek az iváncsai akkumulátorgyár környékén?

Az elmúlt időszakban több hírportál foglalkozott az iváncsai akkumulátorgyár okozta zajszennyezéssel, valamint azzal, hogy az üzem nem tartja be az erre irányuló szabályozásokat. Újabb hírek kaptak szárnyra, lássuk, mik a fejleményeknek.

Duol.hu

Fotó: Nagy Zoltán Péter / FMH

A zajszennyezéssel és az ezt érintő intézkedésekkel legutóbb részletesen még október elején foglalkozott társlapunk, a feol.hu. Akkor az iváncsai lakosok legnagyobb problémája az volt, hogy az SK gyárából éjszakánként hangos zajok hallatszódtak, amik olyannyira zavaróak voltak, hogy a lakosok egy része nem tudott pihenni. 

A portál megírta az önkormányzat saját költségén a Jókai utca végére zajmérő állomást telepített, így mérési adatokkal is tudta igazolni, hogy a gyár túllépi a hatóság által megszabott zajszintet. 

Iváncsa polgármestere, Molnár Tibor többször és többféleképpen is jelezte aggályait az illetékes szerveknek, de jó ideig nem történt változás, az éjszakai zajok nem csillapodtak. Majd egy újabb bejelentése végre célt ért és a Fejér Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Osztálya az éjszakai zajszínt túllépés miatt 22 órától reggel 6 óráig megtiltotta a gyárnak a zajt kibocsátó ventilátorok használatát.

A Feol mostani érdeklődésére a településvezető megerősítette, hogy amióta a tiltás bevezetésre került, valóban nem hallani az éjszakai zajokat és az üzem eleget tesz a hatóság szabályozásának. Az üzemhez legközelebbi utcák lakói is megerősítették, hogy megszűnt a hosszú ideje tartó zajszennyezés.

A lap felvette a kapcsolatot az SK On Hungary-val is, hogy további információkat tudjon meg a zajvédelemről. Válaszukból kiderült, hogy az októberi első zajvédő falépítéseket követően két napon át, november 2-án és 3-án ők maguk is zajszint-méréseket végeztek. A zajhatár tekintetében a nappali előírás teljesült, azonban az éjszakait – este 10 és reggel 6 óra között – helyenként akár 3 decibellel is túllépték. Utóbbira azonban a kedvezőtlen esős időjárás is hatással volt.

Ezentúl hozzátették még, hogy további kiegészítő zajforrás-ellenőrzések történtek, valamint a magas zajszintű épületekben zajcsökkentő berendezéseket építettek. De, hogy ez mennyire volt sikeres, jelenleg még nem tudni. Az üzem mindezeket követően újabb méréseket végzett, de az eredményeket csak később kívánják közölni.

Forrás: feol.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában