Nyílt nap a POK-ban

2023.11.23. 10:00

Tűzhányó tört ki a gimnáziumban (képgalériával)

A Pannon Oktatási Központ Magángimnáziuma életében évek óta hagyomány, hogy az iskola „természettudományos” tanárai bemutató órákat tartanak az általános iskolás diákoknak és szüleiknek. Így történt ez november 22-én, szerdán is.

Várkonyi Zsolt

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A természettudományos előadások célja is az, hogy minél többen megismerjék az iskola biológia – kémia tagozatos képzését, az ott tanító pedagógusokat. 

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Talán nem lehet elég korán felkelteni a diákok figyelmét bizonyos témákra. Ezt a szellemiséget követte Kiss Tibor, biológia-kémia szakos tanár úr is, aki ezúttal a biológia területére fókuszált. A közkedvelt témák nekünk felnőtteknek is tanulságosak lehetnek, hiszen azok orvosi és pszichológiai témákat érintve – mintegy túlmutatva a gimnáziumi tananyagon is – érintették például a szülészeti genetika és a viselkedésbiológia területét is.  

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A kémia előadásra e sorok írója is bekukkantott, ahol Dóra Ádám tanár úr látványos tanuló kísérleteket mutatott be a POK-os tanítványai aktív közreműködésével, sőt a vendég szülők bevonásával. Egészen pontosan színes csapadékokat választottak le réz, nikkel, kobalt, vas, bárium, jodid, szulfát és rodanidionok segítségével. Lángot festettek, peroxidot bontottak, szén-monoxidot állítottak elő, amit azonnal el is égettek a diákok, mindezt a tanár úr útmutatásai szerint. A kísérletek során láthattuk a szárazjég szublimációs sajátságait is. 

Az egyik leglátványosabb eleme a bemutatónak az volt, amikor egy „gyanútlan szülő” keze lángolt, természetesen semmilyen sérülése nem lett. Azért bíz(z)unk abban, hogy ennek ellenére vagy talán épp ezért a gyermeke majd a POK-ot választja. E sorok íróját a tűzhányó effektus is lenyűgözte, hiszen ilyet az ember csak a tévében vagy az interneten lát. És végül ne ijedjenek meg következő sortól: a jelenlévők a gumicukor perkolát olvadékában való elszenesedésén keresztül nyerhettek betekintést a redoxireakciók sokrétű világába. Mindezt Dóra Ádám tanár úr szelíd és szakértő tolmácsolásában.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában