Feltétel

2023.11.26. 12:00

Nyugdíj újraszámítás: sok pénzt veszít, aki nem kérelmezi időben

Duol.hu

Nyugdíj rögzítése mellett végzett munkával szolgálati idő szerezhető

Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

Milyen esetekben kérhető a nyugdíj újraszámítása, kérdezte több olvasónk is. Az öregségi nyugdíj újraszámítása abban az esetben kérhető, amennyiben az igénylő rendelkezik legalább 365 nap szolgálati idővel. Az a szolgálati idő számít, amelyet az ellátás mellett végzett munkával szerzett – írja Mauthner Ilona társoldalunkon, a teol.hu-n.

Viszont érdemes arra figyelni, hogy az újonnan megállapított, akár magasabb összegű nyugdíjat csak 6 hónapra visszamenőleg folyósítják. Ez alapján jobban járnak, akik a nyugdíjkorhatár betöltését követően minél hamarabb nyújtják be az újraszámítási kérelmet.

Abban az esetben, ha valaki nyugdíjrögzítéssel élt, tehát  a nyugdíjkorhatár betöltése után is dolgozik tovább, a nyugdíj igénybe vétele esetén két összeg közül választhat majd: a tényleges nyugdíjba vonuláskor kiszámított összeget vagy a nyugdíjkorhatár betöltésére rögzített, nyugdíjként kiszámított összeget (benne vannak az évenkénti emelések is) kérheti.

Ennek az a feltétele, hogy a kérelmező a nyugdíjkorhatár betöltését követő időszakban rendelkezik legalább 365 nap szolgálati idővel. Ha valaki a nyugdíj rögzítését kéri, akkor nem minősül öregségi nyugdíjasnak. A nyugdíj rögzítése mellett végzett munkával szolgálati idő szerezhető, hiszen az ezzel a munkával szerzett keresetet is terheli a társadalombiztosítási járulék és a szociális hozzájárulási adó.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában