Körkép

2023.11.09. 11:30

Közeleg a Márton-nap: mutatjuk a libavacsora kínálatot

A Márton-nap az egyik legvidámabb ünnep, amelynek elengedhetetlen része a hagyományos libalakoma, de a jeles eseményhez még számos szokás, hagyomány kötődik.

Szente Patrícia Andrea

Fotó: Karnok Csaba / DM

Pár nap múlva elérkezik a régmúltra visszanyúló ünnepünk, a Márton-nap. Ezen a napon Szent Mártont ünnepeljük, aki a természetgyógyászok, és nem mellesleg a ludak védőszentje is. Szent Márton (akit november 11-én temettek, innen az emléknap időpontja) napján számos helyen lampionos felvonulás és utcabál színesíti az ünnepet, de ekkor kerülnek az asztalokra a finomabbnál finomabb libaételek is.

A libaevés hagyománya Márton püspökké avatásához nyúlik vissza (legendák szerint). A libák védőszentje ugyanis miután kilépett a római légióból, papi hivatást választott magának. Később püspökké választották, avatásakor viszont libaólba menekült. A libák azonban hangos gágogással elárulták hollétét, így nem kerülhette el püspökké avatását. A szertartást követően pedig hatalmas lakomát csaptak, amely során finom libasültet és friss bort fogyasztottak – írja a mindmegette.hu. A Márton-nap ugyanis nem csak a libalakomáról híres, az újbort is ekkor ünnepeljük, de a jeles nap még számos fontos eseményhez köthető: jelzi a mezőgazdasági munkák végének és az advent időszakának közeledtét.

Emellett a Márton-naphoz időjóslás is köthető, miszerint „ha Márton fehér lovon jön enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható”, valamint „ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál”.

Márton-nap alkalmával az éttermek, vendéglők rengeteg libás finomsággal kedveskednek a vendégeknek, az ünnepi menüsor pedig a dunaújvárosi éttermekben is változatos, igazi terülj-terülj asztalkám fogadja majd a falatozni vágyókat. Cikkünkben a város három éttermének Márton-napi ajánlatát olvashatják:

A Kiskohász vendéglőben idén november 9-től, azaz csütörtöktől kezdődnek a Márton-napi libaságok. A vendégek hatalmas kínálatból válogathatnak. A menü egyebek mellett olyan ínyencségeket tartalmaz, mint a libamájpástétom eperlekvárral és vajas kaláccsal, tejfölös-gombás libaragu baconös nudlival, sült libacomb szalonnás krumplis tésztával, valamint libamáj szeletek akácmézes almával és vajas burgonyapürével A főétel elfogyasztása után pedig a vendégek lúdláb szelettel, vagy fahéjas-szegfűszeges és vörösboros mártásos almás pitével zárhatják a lakomát.

A Corso étterem november 10–12. között, várja a vendégeket libás napokra. Az előrendeléshez kötött kínálat a következő: koktél, konfitált libacomb, kemencében sült libamell, almás burgonyakrokett, párolt lilakáposzta, valamint meglepetés szuflé.

A Corner Hotel & Kávéházban már november 3-tól elérhető a Márton-napi menü, amely nem más, mint gazdag libaleves lúdgége tésztával, valamint libacomb hagymás burgonyasalátával és lilakáposztával, melyhez friss borokat kínálnak. Az étteremben a libalakoma egészen november 16-ig elérhető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában