Meghívások

2023.11.28. 14:00

A Tihanyi-kúttól a hölgyek borrendjéig az adonyi lovagokkal

Három meghívásnak is eleget tettek az adonyi Dunamenti Szent Orbán Borrend tagjai a közelmúltban. Ismét bebizonyosodott, hogy az adonyiak egyre fontosabb szerepet töltenek be a magyar borászatban, a magyar borrendi életben.

Agárdy Csaba

Boldog Tamás (középen) ceremóniamester a nevezett borok besorolásában segédkezett

Fotó: A szerző

November 19-én a Tihanyi Vinitores Tychonienses Borlovagrend vendége volt a Szent Orbán Borrend, és tagjai résztvettek a XXI. Gardália Látott Hal Fesztiválon. De miről is szól ez a fesztivál? Tihany egyik nevezetessége a garda, vagy más néven látott hal, ami olyan jelentőséggel bír, hogy még a település címerére is rákerült. Régi hagyománya van ősszel a szüret mellett  a Balaton-felvidéken  a gardahalászatnak. A garda azért gyűlik itt össze ilyenkor nagy számban, hogy a víz mélyén teleljenek. 

Fotó: A szerző

A fesztiválra meghívottak nosztalgia sétahajózáson (is) részt vehettek, megtekintették a Tihanyi-kutat, a garda „vermelőhelyét”. A hal és az újbor megáldásán, a borrendi avatási ceremónián az adonyiakat dr. Nagy Éva és Lédeczi Gabriella borlovagok képviselték.

November 23-án a Magyar Borrendek Országos Szövetségének (MBOSZ) szervezésében rendezték meg az I. Borlovagok Borversenyét. A szokásos minősítéseken felül a bírálóbizottság – fehér, rozé, vörös, és pezsgő (legalább tíz minta esetén) kategóriákban különdíjat állapított meg, továbbá kiválasztotta a Borrendek Bora 2023 címet viselő tételt, amely borból a szövetség vásárlással biztosítja a következő Kárpát-medencei Borrendek találkozójának fő borát. Ennek díjkiosztó ünnepségére volt hivatalos a Szent Orbán Borrend. A versenyen a borrend nagymestere, Schmidt Attila bírálóként, míg Boldog Tamás ceremóniamester a nevezett borok besorolásában segédkezett, és azok zavartalan asztalra juttatásért felelt.

 

November 25-én a Magyar Hölgyek Gasztronómiai és Borrendje vendégei voltak az adonyiak Pécsen. A hölgyek megalakulásuk huszonöt éves évfordulóját ünnepelték. Vallják magukról, „az ízes ételeket és a finom borokat kedvelő hölgytársaságunk 1995 óta azon dolgozik, hogy a magyar hölgyek családi és baráti környezetükben felélesszék az étel- és italfogyasztás legnemesebb hagyományait, de befogadói legyenek az igényes és egészséges gasztronómiai és borászati újdonságoknak is.” 

 

A Baranya vármegyei közgyűlés dísztermében megtartott eseményen Háber Tamásné elnök-nagymester üdvözölte a megjelent vendégeket, ezt követően az Európai Gasztronómiai és Borszövetség (CEUCO – egy intézmény, amely bemutatja Európa különböző régióinak kulináris és idegenforgalmi sokszínűségét, tagjai Spanyolország, Franciaország, Portugália, Olaszország, Görögország, Belgium, Magyarország és Francia Guayana) elnöke, Carlos Martin Cosme mondta el köszöntőjét, majd Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnök-nagymestere adott át elismerést a borhölgyeknek.

A Szent Orbán Borrendet Pletser Lajos borlovag és Radnó Erzsébet képviselte a pécsi eseményen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában