A sajtos, tejfölös a legjobb

2023.10.22. 07:00

Tegye fel a kezét, aki szintén imádja a lángost!

Két új elemmel, a székelykapuval és a lángossal bővült a Hungarikumok Gyűjteménye a szakértő bizottság október 17-i döntése értelmében. Így végre nekünk is legális ürügyünk akadt egy isteni lángost magunkévá tenni munkaidőben.

Török Tímea

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A Hungarikum Bizottság döntésével 89-re emelkedett a Hungarikum Gyűjteményében található elemek száma, a Magyar Értéktárban pedig 152 kiemelkedő nemzeti értéket tartunk immáron számon.

A kormány weboldalán pontosan le is írják a két új Hungarikumot. Tehát a székelykapu egy olyan jellegzetes ácstechnikával készült fedeles nagykapu típus, amely a középkori város-, vár- és udvarházkapukból alakult ki. A 17. századtól a székelyföldi kaputípus egyre élesebben elkülönült faragott díszítményeivel és a kiskapu fölötti úgynevezett kaputükör igényes dekorálásával a más vidékek kötött nagykapuitól, Székelyföld igazi látványosságává, kulturális relikviájává vált.

A lángos készítésének hagyománya szorosan összefügg a kenyérsütés tradíciójával. A tökéletes lángos közepes vastagságú, nem túl olajos, belül puha, kívül roppanós. Hagyományosan a lángost reszelt sajttal, tejföllel, ízlés szerint fokhagymával megkenve fogyasztják, mára az édes és sós feltétek legkülönbözőbb fajtáiból választhatunk.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Bekerült a Magyar Értéktárba a zselici hársméz, amely egy olyan különleges fajtaméz, amelyet évszázadok óta termelnek a Somogy vármegyei őshonos hárserdőkben. Több ezer méhcsalád szorgoskodik a Zselicben, mert az ország minden részéből vándorolnak ide a méhészek a hársfa virágzása idején. A Magyar Értéktár egy sajátos szerkezetű tanyatípussal, a bokortanyákkal is bővült. Az országban egyedülálló bokortanyás településszerkezet a 18. század közepétől a Nyírségben alakult ki. Az itt élők a lakott helyektől távol eső földek műveléséhez alakítottak ki lakó- és gazdasági épületeket, és egyéb létesítményeket az állattenyésztéshez.

Városunkban a lángos jóval túlhaladja a tipikus strandos finomság hírnevét, mert nagyon népszerű. A piac környékén elhelyezkedő lángosozókat a Tesco parkolóban, és a külső Park Centernél elhelyezkedőek egészítik ki. Természetesen mindenkinek megvan a bevált helye, ahol szerinte a legfinomabb a lángos. Mi a Csipp-Csupp Büféből vásároltuk egy-egy Hungarikumot, természetesen jó sok sajttal és tejföllel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában