MOHU

2023.10.26. 07:00

Cél a körforgásos gazdaság erősítése

Egy 2021-ben megjelent nemzetközi felmérés szerint a magyar lakosság egy év alatt közel kétmilliárd egyszerhasználatos, azaz egyutas PET, alumínium és üveg italcsomagolást dobott ki, ez fejeként 211 ilyen terméket jelent. Meghökkentő számok. Az egyutas termékek bár kényelmesek, nagyon komoly környezeti terhelés jelentenek. Ezen próbál meg drasztikusan változtatni a január 1-től hazánkba életbe lépő új italcsomagolás visszaváltási rendszer, amely az irányadó EU-s szabályozás alapján a MOL Hulladékgazdálkokdási Zrt. (MOHU) működtet majd.

Szabó Szabolcs

Ennek alapja, hogy a betétdíjon keresztül a fogyasztót anyagilag is érdekelté teszi a termék visszaválására. Az egyutas rendszernél az adott csomagolást újra feldolgozzák, míg a többutasnál a palackokat újratöltik.

A MOHU közleménye szerint minden üveg, fém és műanyag palackos, egyutas italtermék megvásárlásakor palackonként, egységesen 50 Ft visszaváltási díjat fizet majd a fogyasztó, amit visszakap, miután visszaváltotta a palackot. Az ún. többutas, azaz újratölthető palackok esetében a visszaváltási díj mértékét a palackozó határozza meg, és tünteti fel annak értékét az adott terméken. Fontos, hogy 2024 január 1-től azon palackokat lehet majd visszaváltani, amelyek 2024. január 1. után kerültek forgalomba és rendelkeznek a visszaváltási logóval és a korábbi csomagoláson találhatóhoz képest új vonalkóddal.

Az átmeneti időszakban 2024. június 30-ig lehet forgalomba hozni még az új, jelölés nélkül palackokat, ez után már csak a visszaváltási díjas jelöléssel ellátott palackok hozhatóak forgalomba, de a még jelölés és visszaváltási díj nélkül forgalomba hozott, italcsomagolások továbbra is a boltok polcain maradhatnak. Az átállás időszaka alatt egy adott termékből kétféle csomagolással is találkozhat a fogyasztó a boltok polcain. Forgalomba hozás idejétől függően olyan termékekkel, amik még nem tartoznak a visszaváltás hatálya alá és olyanokkal is amik már igen, a csomagoláson piktogrammal jelölt termékek lesznek visszaválthatóak.

A visszaváltás menete

A szabályozás szerint a visszaváltást kötelezően gépi úton (RVM, visszaváltó automata - REpont) kell biztosítani a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező olyan üzleteknek, amelyek forgalmának döntő része élelmiszer értékesítésből származik. A rendszerhez önkéntes alapon a kisebb eladótérrel rendelkező üzletek is csatlakozhatnak gépi visszaváltóként. Az új rendszer a jövő év elejétől várhatóan 2000 bolttal indul. A partnerek fokozatos csatlakozásával tervek szerint fokozatosan 4-5000 üzletben lesznek elérhetőek visszaváltó automaták. Az üzletek kézi visszaváltó pontként is csatlakozhatnak a rendszerhez, amennyiben a visszaváltást kézi úton, mobil alkalmazás támogatásával kívánják biztosítani. Az automaták a csomagolás formáját, súlyát és vonalkódját azonosítják, ez alapján váltják vissza a palackokat. Fontos, hogy az egyutas, nem újratölthető palackokat a MOHU-val szerződött gépi és kézi visszaváltó pontok attól függetlenül is visszaváltják, hogy azokat az adott üzletben forgalmazzák-e. Azonban a többutas, újratölthető palackokat csak azok az üzletek tudják visszaváltani, akik azokat forgalmazzák. Kizárólag az ép, nem összenyomott, jól olvasható vonalkódú termékeket lesz képes visszaváltani a rendszer. 

A visszaváltás során a fogyasztó három lehetőség közül is választhat, miként kapja meg a visszaváltási díjat:

1. Utalvány: - A visszaváltott palackok ellenértékét, az automata utalvány formájában nyomtatja ki, amely levásárolható, vagy készpénzre váltható az adott üzletben vagy üzletláncban.

2. Utalás bankszámlára: - Az automatába épített vonalkód leolvasó segítségével a hamarosan elérhető applikációban a regisztrált ügyfél az elektronikus ügyfélkódjával telefonja segítségével azonosíthatja magát, a visszaváltási díj pedig automatikusan jóváírásra kerül az ügyfélprofiljában rögzített bankszámláján.

3. Jótékonysági célú felajánlás: A visszaváltási díj jótékonysági szervezet részére is felajánlható az automata kijelzőjén jelzett lehetőség választásával. Az egy adott időszak alatt így felajánlott összegek az időszak végeztével átutalásra kerülnek a kedvezményezett számára.

Hasonló rendszer már számos európai országban jól és hatékonyan működik. Szlovákiában 2022-ben januárjában indult el a visszaváltási díjas termékek kötelező visszaváltási rendszer és egyre emelkedik a visszaváltási arány. Az EU-s vállalás szerint a PET palackok 90%-át vissza kell gyűjteni és újra kell hasznosítani.

A MOHU számításai szerint egy jól működő visszaváltási rendszerben 3,6 milliárd darab palack, mintegy 158 kilotonna italcsomagolást lesz visszagyűjthető, amelyből 2 milliárd darab PET (59 kilotonna), 1,3 milliárd darab fém (18 kilotonna), és 0,3 milliárd darab üveg (81 kilotonna).

(forrás: mohu.hu)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában