Piacolás

2023.10.07. 07:00

Az őrölt paprika és az ellenségei - galériával

Forgalmas, ahogy mondani szokás, nagy piac volt tegnap Dunaújvárosban. Több helyen szinte kígyóztak a sorok, komoly hétvégi bevásárlást tapasztalhattunk.

Agárdy Csaba

Fotó: LI

Ezúttal a kolbász- és szalámitöltés szempontjából vizslattunk a piacon. Az első számú alapvetés, jók legyenek az alapanyagok. Ezek közül az egyik legfontosabb az őrölt pirospaprika. A piacon több standon is találkozhattunk a fenti áruval, amelyért szinti minden helyen ugyanannyit kell fizetnünk, vagyis egységesek az árak. Három féle kiszerelésben kapható az édes a 25 dekagrammos 1500 forint (a csípős 1600), a fél kilós 3000 forint. A kilóját valahol már 5600 forintért is megkaphatjuk.

A piaci körképünkben többször felhívtuk arra a figyelmet, hogy a standokon átlátszó, általában celofánzacskóban árulják az őrölt paprikát, ami nagy hiba, mivel a parikának a két legnagyobb ellensége a fény és a levegő. Most ismét taglaljuk, hogyan is tároljuk a megszerzett édesnemest. Tényként kezeljük, a paprika veszíti el leghamarabb a zamatát, jó ízét. A napfény és világosság pedig hamar kifakítja színét. Nedves, nyirkos helyen megpenészedik, megdohosodik. Paprikát legcélszerűbb jól záró bádog-, vagy porcelándobozban tartani. A műanyag edények is népszerűek, de általában nem olyan légmentesek, és képesek felszívni a különböző fűszerek színét és szagát. Ez megnehezítheti a tisztításukat, ha újra szeretné használni őket. Üvegedényben is gyorsan veszíti színét. Papírzacskóban is hamar elszíntelenedik, romlik. Szagos anyagok iránt is érzékeny. Nagyobb mennyiségben tárolva (a főzési szokásink határozhatják meg a tárolt paprika mennyiségét, de egy kilónál többet nem érdemes spájzolni, a minőség megóvásának érdekében) összeáll, csomós lesz az őrlemény, ilyenkor át kell szitálni. Tehát összegezhetjük, a levegőnek, hőnek, fénynek és nedvességnek való kitettségük minimalizálása kulcsfontosságú a pirospaprika, és általában a fűszerek eltarthatóságának maximalizálásához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában