Megfigyelés

2023.10.07. 17:00

Az égbolt csodálatos világa

Az égbolt csodálatos világa címmel dr. Zseli József vetített képes előadását láthatják és hallgathatják meg az érdeklődők október 11-én, szerdán a mezőfalvi könyvtárban. Az előadás 18 órakor kezdődik.

Körmendi Erzsébet

Fotó: Laczkó Izabella/archív

A National Geographic internetes oldala a következőt írja dr. Zseli Józsefről: "Háziorvosként dolgozó amatőrcsillagász, aki korunk emberének a csillagnézést receptre ajánlja. Így vall arról, hogyan került kapcsolatba a csillagos éggel,  és ezen belül a fotózással?  "A Világegyetem iránti érdeklődésem már az általános iskolában kezdődött a Vas-megyei Káld községben. Középiskolában csillagászati szakkört alapítottam. Szerettem rajzolni, a képek iránt való vonzódásom innen származik. Az egyetem után kerültem kapcsolatba a dunaújvárosi amatőrcsillagászokkal; azóta meghatározza életemet a csillagos égbolt szeretete. Az első asztrofotóimat 1988 körül készítettem egy orosz gyártmányú ZENIT fényképezőgéppel. A ZEISS 80/1200 mm-es lencsével szerelt házi gyártmányú távcsövemmel sok felvételt készítettem a Napról és a Holdról. Majd ezzel a távcsővel, szálkeresztes okulárral vezettem alapobjektíves és teleobjektíves képeimet a gyönyörű Tejút mezőkről a csillagászati táborok sötét egén." 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában