Diáksport

2023.10.13. 09:00

Aktív adonyiak, venyimiek és szabolcsiak

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) az idei tanévben hivatalosan is útnak indította az Aktív Iskola programot.

Agárdy Csaba

Illusztráció.

Fotó: MW/Máté Krisztián

Az idei szeptember 29-i Magyar Diáksport Napja egy különleges alkalom is volt egyben, ugyanis hosszú évek fejlesztőmunkája eredményeként az MDSZ bejelentette új iskolai mozgásösztönző programja, az Aktív Iskola védjegyrendszer elindítását. A kezdeményezés hátterében azok a tudományos eredmények állnak, amelyek szerint a rendszeres testmozgás komplexen gyakorol pozitív hatást a gyerekekre: nemcsak a testi egészségüket fejleszti, hanem többek között serkenti az agyműködést, oldja a stresszt, javítja a tanulási teljesítményeket, illetve a fizikai és mentális teherbíró képességet is. Ezek alapján kijelenthető, hogy a gyerekek egészségének alapja a mozgás, és az aktív gyerekkorral lehet megalapozni az egészséges felnőttkort. - Az új programmal az a célunk, hogy segítsük az iskolákat, hogy minél több mennyiségi és minőségi rekreációs mozgáslehetőséget nyújthassanak a gyerekeknek - emelte ki Balogh Gábor, az MDSZ elnöke. A program az alábbi területeken segíti a mozgásösztönzést:

- Hangsúlyt fektet a minőségi testnevelésre: támogatja a testnevelést tanító pedagógusok szakmai fejlődését és megújulását, és előtérbe helyezi a fittségoktatást.

- Bővíti a tanórán kívüli iskolai sportfoglalkozások és tömegsport események körét, vagyis a minőségi diáksport kínálatát.

- Egészséges életmódot támogató és mozgásra ösztönző környezetet teremt: olyan iskolai környezet kialakítására és tanulásszervezési megoldások alkalmazására sarkall, amely aktivizálja a gyerekeket, tanulókat tanórán, tanórák között és azon kívül is.

- Segíti a tanulói bevonódást, azaz a diákok bekapcsolódását az iskolai sportaktivitások, mozgásprogramok szervezésébe, lebonyolításába.

- Folyamatos tapasztalatmegosztó, tájékoztató és fejlesztést célzó kommunikációra ösztönöz az iskolán belül, a szülői közösséggel, más Aktív Iskolákkal, lehetséges partnerekkel az adott településen, tehát hangsúlyt fektet a partnerségre és a nyilvánosságra.

Az iskolák egészségfejlesztő munkáját ilyen formában, és ilyen komplexen korábban még egyetlen program sem támogatta és honorálta. Az MDSZ ugyanis az intézményeknek a megvalósításhoz egyrészt gyakorlati segítséget nyújt a szervezéstől az eszközökig, másrészt védjegyelismerésekkel és a jól felépített motivációs rendszerrel ösztönzi az iskolák fejlődését.

Az Aktív Iskola programot tavaly hetvennégy iskolában tesztelte az MDSZ, és a részt vevő intézmények visszajelzései alapján kialakított kezdeményezés idén több mint háromszáz iskolával indult el, ezzel közel százezer gyermeket és rengeteg családot tud elérni. Fontos, hogy a változatosan összeállított feladatokkal a pontgyűjtést és sikeres megvalósítást egyáltalán nem befolyásolja az iskola mérete, anyagi helyzete, a régió fejlettsége vagy a fenntartói háttér, egyenlő esélyekkel indul minden intézmény.

A programhoz csatlakozott az Adonyi Szent István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a Nagyvenyimi Kossuth Lajos Általános Iskola és a Pusztaszabolcsi József Attila Általános Iskola

Az Aktív Iskola program nagykövetei Béres Alexandra fitneszedző, és Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardozó.

Az MDSZ célja, hogy már a következő tanévben száz iskolával bővülhessen a védjegyrendszer, ebben a program megvalósítását biztosító Belügyminisztérium támogatása elengedhetetlen. A program szakmai támogatói a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Magyar Elhízástudományi Társaság is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában