1956 hőseire emlékeztünk

2023.10.23. 15:51

A demokráciáért és a szabadságért vívott harcuk példaként szolgál a jövő nemzedékének

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 67. évfordulója alkalmából megemlékezéssel és díjátadóval egybekötött ünnepséget szervezett az önkormányzat.

Molnár Emese

Fotó: LI

A hagyományoknak megfelelően a temetői kopjafánál gyülekeztek a megemlékezők október 23-án reggel 9 órakor. A Himnuszt követően Hegedűs Kristóf egyetemi hallgató mondott beszédet. Az 1956-os események felelevenítése mellett kiemelte akkori hőseink kitartását, erejét és hazaszeretetét, amellyel példaként szolgálhatnak minden nemzedék számára. Szólt arról is, hogy a demokráciáért és a szabadságért vívott küzdelmük megannyi üzenetet hordoz az utánuk következő generációknak, a mi feladatunk pedig az, hogy őrizzük meg emléküket és az általuk képviselt értékeket az utókor számára. A folytatásában a Rudas Közgazdasági Technikum pedagógusai és diákjai szolgáltak műsorral. Az irodalmi összeállításukban városunk díszpolgárának, Jankóné Fekete Teréz visszaemlékezéséből is idéztek, hogy mikor értek el az '56-os szabadságharc eseményei városunkba, s miként élték meg a helyiek az eseményeket. A műsor után a koszorúzás következett, amelynek során többek között az önkormányzat, a helyi intézmények és szervezetek képviselői, dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő helyezték el az emlékezés virágait a kopjafánál. 

Az ünnepség 11 órakor a Bartók színházban folytatódott. Itt a városi rendezvények elmaradhatatlan fellépője, a nagy múltú Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes fiataljai szolgáltak műsorral, valamint felléptek az idén jubiláló Sándor Frigyes Zeneiskola növendékei is. Beszéddel készült Pintér Tamás polgármester is, aki ugyancsak 1956 jelentőségéről szólt. Mint mondta, elődeinknek köszönhetően jogunk van a szabad szóhoz, a szabad szívhez, s nekünk pedig építkezni kell minden téren, mert ezzel tartozunk a következő nemzedéknek.

Hagyomány nálunk, hogy ezen a napon adják át az egyik legrangosabb városi kitüntetést, a Dunaújvárosért Díjat. Idén két személynek adományozták ezt az elismerést: Szőke Istvánnak, valamint Fejes Lászlónak. 

Fotó: LI

Mint az a méltatásokban elhangzott, Szőke István igen hathatós társadalmi szerepvállalásról tett tanúbizonyságot évtizedeken keresztül. Sokat dolgozott városunk közbiztonságának javításáért, ő alapította, s szervezi például a közbiztonsági rendezvénysorozatot is. Fejes László műszaki és gazdasági vonalon szerzett elévülhetetlen érdemeket a város arculatának vonatkozásában, a lakóépületi kivitelezéstől kezdve a városgazdálkozási vállalat kialakításáig. A díjazott az iparkamara egyik alapítója és tiszteletbeli elnöke. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában