Barátságos jószág

2023.09.04. 15:02

Fiatal gólya kóborol a Kertvárosban - frissítve

A madár sorsát a környék lakói szívükre vették, rengetegen védelmére siettek, és értesítették az illetékeseket. Amikor be akarták fogni, "szárnyra kapott" és meg sem állt a dunaújvárosi Interspar tetejéig.

Duol.hu

A gólya felbukkanásáról a Kertváros korábbi képviselője értesítette lapunkat, ezt követően pedig azonnal autóba pattantunk, hogy közelebbről is szemügyre vegyük a házak között bóklászó madarat. A történésekről Pethes Bálint madármentőt is értesítettük, és miután megadtuk neki a gólya lábán található gyűrűk sorszámát, megtudtuk, hogy a madár a Szegedi Vadaspark lakója volt. Az egyéves gólya a vadasparkban telelt, így hozzászokott az ember közelségéhez, ezért nem ijed meg könnyedén. Pethes Bálint azonban felhívja a környéken lakók figyelmét, hogy a gólyát csak óvatosan közelítsék meg, ugyanis a szelídnek tűnő madár is veszélyes lehet az emberre.

Megtudtuk azt is, hogy a kései fiókákra jellemző a kóborlás, azonban az már nem megszokott, hogy ilyen közel merészkedjenek lakókörnyezetünkhöz. Ebben az időszakban ráadásul a Kertvárosba tévedt gólyának ösztönösen társaságot kellene keresnie, akikkel nekiláthat a költözésnek. Sokszor azonban olyan sérüléseket szerezhetnek a madarak, amiket nehéz észrevenni, ez pedig meggátolja őket attól, hogy továbbálljanak. A madármentő elmondta, az esti órákban közelebbről is szemügyre veszik az állatot, és ha befogják, akkor valószínűleg idén már nem engedhetik vissza a természetbe. Addig is lehetőleg a lakók pórázon sétáltassák kutyáikat, és ne engedjék a madár közelébe. 

Frissítve:

Hétfő délután megpróbálták befogni a fiatal gólyát. Ahhoz, hogy meggyőződjenek arról tud-e repülni ki kellett zökkenteni "lelki egyensúlyából", magyarul meg kellett egy kicsit zavarni. Ez annyira sikerült, hogy a Kertvárosból egészen az Interspar áruház bejárata tetejéig szállt, és a délutánt békében jelenleg is ott tölti. Pethes Bálint szerint, amint leszáll az est, visszatér a számára kedvező "vadasparki övezetbe", ez esetben a Kertvárosba, ahol reggel újra megpróbálkoznak a befogásával, hogy aztán átadhassák az erre szakosodott menhelynek, vagy a Szegedi Vadasparknak. Mindenesetre ne bántsák a kis madarat, hogy biztonságban visszatérhessen eredeti lakhelyére.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában