Természet

2023.08.26. 12:00

Feszült várakozás után szabadság

Az idén is rengeteg gólyát ért autóbaleset vagy áramütés, így nagy szükségük volt a Sóstó Vadvédelmi Központ munkatársainak gondozó kezeire.

Duol.hu

Forrás: Sóstó Vadvédelmi Központ Facebook-oldala

A költési szezonban különféle sérülésekkel vagy elárvulva idén is sok fehér gólya került be a vadvédelmi központba. Az áramütés és az autóbalesetek továbbra is gyakoriak, emellett több esetben a rendőrséget is be kellett vonni, amikor felmerült, hogy légpuska okozhatta a sérüléseket 

Szerencsére azonban sokuk már túl van a szükséges beavatkozásokon, így hamarosan újra a szabadban repkedhetnek. A még teljesen fel nem épült gólyák pedig a beltéri gondozókban gyógyulnak tovább – számoltak be a hét elején közösségi oldalukon.

Örömhírek érkeztek a határról a hét közepén. Tamás Ádám a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa a napokban elengedett fehér gólyák közül hármat is megfigyelt és azonosított speciális jelölőgyűrűik segítségével a bácsborsodi Kígyós-víztározón. 

Koleszár Sándor, a központ szakmai koordinátora minden szabadon engedett madárra egyedi jelölőgyűrűt helyezett, ezek visszaolvasása a világ bármely tájáról nagyon fontos vonuláskutatási adatokat eredményez. A rehabilitált egyedek kapcsán különösen értékes visszajelzés ez a vadvédelmi központnak. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában