A barátságok ünnepe volt

2023.06.12. 07:00

Falunapon vigadtak a kisapostagiak

Minden település életében kell legyen egy olyan alkalom, amikor kötetlenül, feszültség és gond nélkül, barátsággal leülhetnek az emberek egymással szemben egyasztalhoz. És hogy mi szükséges ehhez? Hát a falunap! Kisapostagon június 9-én, péntek este és 10-én, szombat egész nap a felhőtlen szórakozásról, emberi kapcsolatokról, játékról, közös örömökről és nem utolsó sorban kitűnő hangulatról szólhat most a krónika.

Horváth László

Varga Gábor országgyűlési képviselő mindig szívesen látott vendég és örömmel is jön a falunapokra

Fotó: Horváth László

Nem bízták a véletlenre a programkínálatot a szervezők, hiszen már péntek estére két kitűnő hangzású és minőségi együttest hívtak falunapi hangulatfelelősnek. Elsőként a Fun Campany Party zenekar állt közönség elé, akik igen széles hazai és külföldi repertoárral érkeztek. A bulihangulatot pedig az est második fellépője a blues és a rock and roll nagymestere a Nadane zenekar tette igazán felejthetetlenné. A program közben Nagy Attila Kisapostag polgármesterét kérdeztük a falunapról, mert hogy az idén új helyszín adott otthont a rendezvénynek.

A Kisapostagi Barátikör lefőzhetetlen a versenyeken. Ezúttal is a társaságé a trófea Fotók: Horváth László

- Próbáltuk közelebb hozni az eseményt az emberekhez. Az elmúlt évek tapasztalataiban a sportpálya nagyon jó helyszínül szolgált, de a hely nagysága túlságosan elosztotta a területen az embereket, így a hangulata is más volt. Sokak igényére reagálva alakítottuk ki a faluközpontban az új közösségi terünket, ahol sokkal közelebb hozhatjuk egymáshoz a programokra kilátogatókat. Remélhetőleg nem zavarja a lakosságot a hangoskodás. Évente két olyan rendezvény van a településen, ami komolyabb volumenű és reményeink szerint mindenki elviseli és várni fogják a falunapot a jövőben is. Talán a szúnyogok és az időjárás sem zavarják majd a felhőtlen szórakozást – mondta érdeklődésünkre Nagy Attila.

Szombaton kulturális blokkal nyitott a falunap. Hat klub a kisapostagi Lilaakác Dalkör, a nagyvenyimi Aranydaru Dalkör, a szabadegyházi Vadon Nőtt Gyöngyvirág, a Kissolti Nyugdíjas Egyesület, a dunaegyházi Derűs Ősz Dalkör és a dunaújvárosi Búzavirág Dalkör lépett színpadra, hogy eldönthessék, melyik társaságnál maradhat egy évig a vándorkupa. A műsort a Sárosdi Kézműves Ház Tánckarának produkciója színesítette.  A rendezvényen részt vett Varga Gábor a Térség országgyűlési képviselője, aki a vándorkupa alapítója. 

Telt ház a Parno Graszt szombati koncertjén 

- A falunapok a települések egyik legnagyobb ünnepe, ahol a protokoll kevésbé számít. Mindenki azért dolgozik, hogy itt jól érezzük magunkat. Örömmel fogadom el a meghívásokat és a lehetőségek szerint el is jutok a helyszínekre. Igazából ez a falu születésnapja. Egyre színvonalasabbak a programok és a helyszínek is fejlődnek, szépülnek. Itt a polgármesteri hivatal mögötti területet kicsit rehabilitáltuk, rendbe tettük, így kitűnő környezetet biztosíthatnak kisebb fesztiváloknak és rendezvényeknek. A falunapokat azért is szeretem, mert ilyenkor magunkat mutathatjuk meg. A helyi közösségépítés jegyében ilyekor kicsit közvetlenebbül tudunk egymással beszélgetni, a másikra jobban odafigyelni, a barátokkal, családdal összejönni. Ez egyben sok erőt is ad az év hátralévő részéhez -   hallottuk Varga Gábortól.

Fergeteges kulturális műsorokat is láthattunk

A dalos találkozó vándorkupáját végül a házigazda Lilaakácdalkör nyerte. Délelőtt azonban nemcsak a gyönyörű dallamoknak lehettünk szem és fültanúi, hanem megcsodálhattuk és meg is ízlelhettük a főző-sütő verseny gasztronómiai alkotásait is. Tizenkét csapat versenyzett. A testvértelepülés Dunaegyházáról is érkezett társaság Szilágyi István polgármester vezetésével. Hiába azonban a nagyszámú csapatsor, a Kisapostagi Baráti Kör főztjét - élén a nagymester Mityusszal - nem lehet überelni. Az első helyet, a külön díjat és az aranyminősítést is bezsebelték. Második lett a Farkas falka. Harmadikként a Kisapostagi Nyugdíjas Klub vehetett át elismerést. 

A kisapostagi Lilaakác Dalkör  nyerte a vándorkupát

A sütemények terén Petrovics Sándorné krémese és sós süteménye vitte el a pálmát. A második helyezést is ő érte el. Egyébként meg a hagyományok szerint minden induló díjazva lett. És ha már a díjaknál tartunk, akkor volt a rendezvénynek egy nagyon ünnepélyes pillanata is, amikor a faluért sokat dolgozók, a legkitűnőbbek vehették át kitüntetéseiket. Az idén Kisapostag Díszpolgára díjban részesült dr. Somorácz György. Kisapostagért díjat vehetett át Kissné Bogó Julianna. Kisapostag Büszkesége díj jutalmazottja Ellenberger Benett és Mente Teréz lett. A díjátadások után kulturális és gyerekprogramok töltötték ki a falunap idejét, melyben az ugrálóvár, arcfestés, bábelőadás, néptáncbemutató és még számos szórakoztató műsor kapott főszerepet. Este pedig hatalmas sikerű a Parno Graszt és Bed Times koncert zárta Kisapostagon az idei falunapot. 

A falunap barátságról, jókedvről szól

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában