Felmérés

2023.05.15. 18:00

Külföldre vagy fesztiválra?

Az Ifjúságkutató Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a 15-39 éves korosztály harmada tervez külföldi vakációt, negyede pedig szívesen ellátogatna egy fesztiválra.

DUOL.hu

Fotó: Fehér Gábor

Az intézet hétfői közleménye szerint a 40 év alattiak nagyjából felére (54 százalék) jellemző, hogy az utóbbi fél évben – költségcsökkentés miatt – lemondott a nyaralásról. A megfontoltabb, árban kedvezőbb vakációs tervek legkevésbé a 15-19 éveseket (46 százalék), leginkább a 35-39 éveseket (59 százalék) jellemzik. Az iskolai végzettség emelkedésével nő annak valószínűsége, hogy nem változnak a nyaralási elképzelések: az alapfokú végzettségűek 61 százaléka, a diplomások 43 százaléka mondott le eredeti terveiről – írták.

Az eredmények alapján elmondható, hogy a 40 év alatti fiatalok harmada (32 százalék) tervezi, hogy a nyáron legalább egy hetet külföldön tölt. 

A férfiakra inkább jellemző (36 százalék), mint a nőkre (27 százalék), hogy külföldi nyaralást terveznek. Az iskolai végzettség emelkedésével egyre valószínűbb, hogy külföldi nyaralásban gondolkodnak a fiatalok: míg az alapfokú végzettségűek 22 százaléka, addig a diplomásoknak közel fele (47 százalék) gondolkodik így – áll a közleményben. A korcsoportok közül a 25-29 évesek emelkednek ki (35 százalék), őket követik a 19 évesek és a náluk fiatalabbak (28 százalék) ebben a tekintetben. A külföldi nyaralási terveket alapvetően befolyásolja a megkérdezettek pénzügyi helyzete: az anyagi gondok nélkül élők közel háromnegyede (73 százalék) gondolkodik külföldi nyaralásban, míg a financiális nehézségekkel küzdőknek csupán tizede (12 százalék) – írták.

A 2020-as évben a 15-29 éves fiatalok 16 százaléka állította, hogy az előző évben részt vett valamilyen fesztiválon. 

Most e korcsoport 29 százaléka tervezi, hogy aktív lesz az idei fesztiválszezonban. A 20-24 évesek körében a legmagasabb a részvételt tervezők aránya (32 százalék), míg a 30 évesek és az idősebbek ötöde gondolkodik ugyanígy (20 százalék) – tudatták. Az Ifjúságkutató Intézetet a Mathias Corvinus Collegium (MCC) a Nézőpont Intézettel együttműködésben hozta létre 2021-ben – közölte az MTI.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában