Felvételi jelentkezés után

2023.02.17. 16:00

A hallgatói létszám további emelkedésére számít a DUE

Február 15-ig lehetett jelentkezni a jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. A jelentkezési időszak tapasztalatairól és felvételivel kapcsolatos várakozásokról kérdeztük Dr. Balász László oktatási rektorhelyettes urat.

Szabó Szabolcs

Fotó: DH-archív

Fotó: Szabone Zsedrovits Eniko

Milyen tapasztalatokkal zárult a DUE számára az idei rendes felvételi időszak?

- Minden tekintetben pozitív tapasztalatokkal zárhattuk az általános felvételi időszakot. A Dunaújvárosi Egyetem beiskolázási csapatának tagjai több mint 40 középiskolában jártak, ahol személyes, interaktív előadásokkal népszerűsítették intézményünket. Megközelítőleg 3900 diákot érhettünk el. Egyetemünk összesen három Nyílt Napot tartott, kettő személyes és egy online formában került lebonyolításra. A 2018 óta megrendezésre kerülő beiskolázási rendezvényeink kapcsán elmondhatjuk, hogy az idei eseményeink minden eddiginél több tanulót szólítottak meg. A diákok az idei évben kiemelkedő érdeklődést mutattak az informatikai és műszaki területek iránt, továbbá a gazdasági és a média területéhez kapcsolódó képzéseink népszerűsége is növekedett. Visszajelzéseink alapján a diákok érdeklődését az újonnan bekövetkezett felvételi változások befolyásolták, miszerint a 2022/2023-as felvételi eljárás során Egyetemünk eltörölte a minimum ponthatárokat és nem határozott meg emelt szintű érettségi kötelezettséget sem. Intézményünk az Educatio kiállításon is képviseltette magát, ahol közel 2300 érdeklődő diák lépett kapcsolatba kollegáinkkal.

- Az első helyen történő jelentkezéseknél vár-e további növekedést az intézmény?

Igen, az előző évek jelentős növekedése ellenére, még az idei évben is további emelkedésre számítunk.

- A Mesterképzések tekintetében milyen érdeklődés volt tapasztalható a felvételi időszakban?

- A tavalyi évhez képest már a keresztféléves jelentkezések számában is gyarapodást figyelhettünk meg. A szakjaink iránt mutatott érdeklődés növekedése arra enged következtetni, hogy a mesterképzésre jelentkezők számában is további emelkedést fogunk tapasztalni.

- Összességében hány új hallgatóra számít szeptembertől a DUE?

Az előző évi 10%, illetve az azt megelőző év 51%-os növekedése után összességében 5-10%-os növekedésre számítunk az újonnan felvett hallgatói létszám tekintetében. Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az általános felvételi eljárás lezárását követően még további két lehetőség biztosított a DUE-ra jelentkezni vágyók előtt: a sorrend módosítási lehetősége, valamint a pótfelvételi eljárás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában