Summás szerződés

2023.01.26. 14:18

Újabb folyószámlahiteleket vesznek fel közel egymilliárd forint értékben?

Pintér Tamás polgármester január 26-ra hívta össze az év első rendes közgyűlését. A Képviselő-testület tagjai nyílt ülésen 31, míg zárt ülésen 2 napirendi pontot tárgyaltak meg. Lekerült az előzetesen kiadott témák közül a személytaxi-szolgáltatás legmagasabb hatósági díjának megállapításáról és a díjalkalmazás feltételeiről szóló korábbi önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezése, valamit a lőtérre tett vételi ajánlat megtárgyalása.

Brousil Csaba

Közgyűlés Dunaújváros Közgyűlési terem Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

A vasmű átütemezett adójáról

Szepesi Attila, a Fidesz képviselője az első napirendnél kért szót. Elmondta, hogy a Dunaferr megmentése kapcsán a városvezetés, a közgyűlés megtette a tőle tehetőt azzal, hogy halasztott fizetést adott az iparűzési adóval (IPA) kapcsolatban, de ő úgy érzi a „a város be lett csapva” Felvetette a kérdést: a városvezetés nem akar-e jogi lépéseket tenni azok ellen, akik az iparűzési adó fizetési halasztásáról szóló megállapodást a cég részéről aláírták? A polgármester azt válaszolta, hogy a városvezetés mindent elkövet azért, hogy a város megkaja a neki jogosan járó IPA vasmű által fizetendő részét. Lapunk nyomon követi majd ezt a folyamatot!

Illetménykiegészítés a köztisztviselőknek

A közgyűlés 2023. évre a köztisztviselők részére illetménykiegészítést állapított meg, amelynek mértéke: valamennyi felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselő esetében az alapilletményük 40 százaléka, illetve valamennyi középiskolai végzettségű köztisztviselő esetében az alapilletményük 20 százaléka. A közgyűlés döntésével támogathatta egy kérelem benyújtását a belügyminisztérium önkormányzati államtitkára részére, amelyben az önkormányzat kéri az államtitkár közbenjárását a kormánynál annak érdekében, hogy a Dunaújvárost terhelő, a központi költségvetés szolidaritási hozzájárulás összegét legalább az ISD DUNAFERR Zrt. felszámolása következtében kieső adóbevétel összegével csökkentse a kormányzat.

A Rácalmással korábban megkötött egyezségi keretmegállapodással kapcsolatos újabb állásfoglalást alakított ki az önkormányzat. Tették ezt azért, hogy a város hozzájusson közel egymilliárd forinthoz, mely Rácalmás iparűzési adóösszegének a fele és amely az önkormányzat álláspontja szerint továbbra is Dunaújvárost illeti meg a korábban megkötött egyezségi keretmegállapodást és 2005. október 28-án megkötött szindikátusi szerződés alapján.

Bölcsődét „fejleszt” a Dunanett

A „Dunaújvárosi Bölcsődék fejlesztése” című TOP-os projekt keretében a Zengő-Bongó Bölcsőde kivitelezési feladatainak ellátására irányuló szerződés megkötéséréről is döntött a közgyűlés. Az elfogadott javaslat alapján a kivitelezési feladatainak ellátására az önkormányzat a Dunanett Nonprofit Kft.-vel köt vállalkozási szerződést bruttó 881 millió forint értékben.

A testület 2024. május 31-ig határozott időtartamra díjazás nélkül Szántó Pétert, Rajda-Szláma Zsuzsanna Mariannát és Keresztesi Tamásnét választotta meg a a Dunaújvárosi Turisztikai Nonprofit Kft. új felügyelőbizottsági tagjainak.

A közgyűlés elfogadta Orosz Csaba képviselő indítványát és ezzel elhatározta, hogy amikor az önkormányzat ingatlanokat értékesít, akkor az értékesítése előtt felméri az ingatlanon élő fákat, fás szárú növényeket, és az adásvételi szerződésben kötelezi az ingatlan új tulajdonosát, hogy az ingatlanon lévő fák, fás szárú növények fenntartásáról, kezeléséről, kivágásuk esetén a kivágott fák, fás szárú növények pótlásáról gondoskodjon, amelyet az önkormányzat ellenőriz.

Újabb közel egymilliárd hitel

Sürgősségi indítványként két napirendi pontot is tárgyaltak és a többségi szavazatokkal jóváhagyták, hogy az önkormányzat a 2023. évben tervezett beruházások finanszírozására éven túli fejlesztési célú hitelt szándékozik felvenni hat, különböző célú beruházásra összesen közel 1 milliárd forint összegben. Ebből 350 millió forintot az uszoda energiahatékonyságát növelő fejlesztésekre fordítanák, 594 milliót pedig hat másik – meg nem nevezett – fejlesztésre. 

A testület a többségi szavazatokkal arról is döntött, hogy az önkormányzat garanciát vállalhat a DKKA Nonprofit Kft. 80 millió forintos folyószámlahitel-felvételéhez.

Külön a kabinet- és a sajtóiroda

A testület döntött a Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatának újabb módosításáról. Az új szabályzatban már nem lesz Kabinet- és Sajtóiroda, helyette önálló Kabinet Iroda szervezeti egység és Sajtóiroda szervezeti egység lesz majd. Kíváncsian várjuk, hogy ki tölti majd be a kabinet iroda vezetői posztját, azaz ki lesz az új kabinetfőnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában