Szociálistűzifa-program

2023.01.12. 07:00

Sokaknak jelent komoly segítséget ez a téli tüzelő

A szociálistűzifa-program évek óta jelentős segítséget jelent azoknak a családoknak, egyedül élőknek, akik saját erőből nem tudnak gondoskodni otthonuk melegéről a téli időszakban. Néhány köbméter tüzelő is nagyon sokat jelent, amikor nincs mivel begyújtani a kályhába. Sorra kérdeztük az önkormányzatokat, hogy részt vesznek-e ebben az országos programban.

Horváth László, Balogh Tamás, Török Tímea

Mezőfalván évek óta önkormányzati segítséggel jut el a tűzifa a rászorulókhoz

Fotó: Horváth László

Mezőfalván évek óta az egészségügyi és szociális bizottság dönt a rendelkezésre álló mennyiség elosztásáról. 2022 végén 134 erdei köbméter fát lehetett eljuttatni az érintettekhez. Fél és két köbméter közötti adagot várhattak a listára felkerülők. A tüzelő kiszállításában is segített az önkormányzat. Saját traktorral és egy helyi vállalkozó közreműködésével jutott el a kijelölt helyekre. Nagyon fontos, hangsúlyozta kérdésünkre Márok Csaba, Mezőfalva polgármestere, hogy nem egy ember dönt a kiutalt mennyiségekről, hanem egy bizottság, ami képviselőkből, szociális területen dolgozókból, társadalmi, illetve intézményi delegáltakból áll. 

Baracson 72 köbméter fát kaptak a Vadextől, amelyből 50 köbmétert már kiosztottak. Mezőfalvához hasonlóan itt is az önkormányzat segítségével – kisteherautó és dolgozók – vitték ki a rászorultakhoz. Egy és kettő köbmétert osztottak ki fejenként a közel harminc igénylő között. Alapvetően a rászorultság döntött. Az igények begyűjtésében és a jogosultság elbírálásában családsegítők, gyermekjóléti munkatársak, a népjóléti intézmény munkatársai segítettek – hallottuk Várai Róberttől, Baracs polgármesterétől. 

– Nagyvenyimen negyven köbméter környékén volt a mennyiség. A karácsony előtti időszakban megkapták az érintettek, tehát viszonylag hamar, a fa megérkezésekor. A szállításhoz sajnos segítséget jelenleg nem tudott nyújtani az önkormányzat, így a lerakás helyszínéről lehetett elvinni az adagokat. Hasonlóan a többi önkormányzathoz fél és kettő köbméter közötti mennyiséget oszthattunk ki, amit a kérelmek és a jogszabályok szerint hangoltunk össze – válaszolta érdeklődésünkre Vargáné Kaiser Katalin polgármester. 

Kisapostagon sem maradtak téli tüzelő nélkül a nagyon szegény sorban élő emberek. Minden érintett már a saját otthonában tudhatja a támogatást. A település közel hatvan köbméter fát porciózhat ki jövedelemtől és rászorultságtól függően. Összességében huszonkilenc helyen melegedhetnek az egy és két köbméter közötti támogatásból a leghidegebb napokban – nyilatkozott a témával kapcsolatban Nagy Attila polgármester. 

Dunaföldvár az 5-10 ezres lélekszámú települések közé tartozik, ezért a központi alapból nem kapott tűzifát, azt a saját forrásai terhére szerezte be. A segítség gyanánt 500 kilogramm hasított akácot szállítottak ki azoknak a szociálisan rászorultaknak, akik azt a dunaföldvári polgármesteri hivatal Hatósági és szociális irodáján kérelmezték. Összesen 147 elfogadott kérelem érkezett be. A fát november végén, december elején kapták meg a rászorulók. 

Daruszentmiklós részt vett a szociálistűzifa-programban, 87 erdei köbméter fát kapott. A segítséget november 4-ig kérvényezhették a rászorulók az önkormányzatnál. A fa odaítélésében a szakbizottság döntött. A rászorulók 1,6 köbmétert kaptak, amit decemberben kiszállítottak nekik. 

Előszállás 72 erdei köbméter fát nyert el. A tüzelőre benyújtott kérelmeket a képviselő-testület bírálta el. A kiosztható mennyiség első részét már a múlt hónapban a 47 jogosult rendelkezésére bocsátották. Kérelmezőnként két köbmétert tudtak biztosítani, amit karácsony előtt szállíthattak haza a rászorulók. 

Nagykarácsonyban is rendben zajlik ez a program. A település a beadott pályázata nyomán 84 erdei köbméter keménylombos fűrészárut kapott. A szociálistűzifa-igényeket a jövedelmi igazolásokkal együtt írásban kellett beadni az önkormányzathoz, a döntések decemberben születtek meg. A kiszállítási határidő február 15., de ezen a héten mindenki megkapja a rászorulónkénti két köbéter kiutalt mennyiséget. 

– Kulcson január 16-tól lehetőség van azok számára is újra igényelni szociális tűzifát, akik egyszer már ebben a szezonban kaptak ilyen módon segítséget a településen. Eddig 59-en vették igénybe, többnyire nyugdíjaskorú és gyermeküket egyedül nevelő kulcsiak éltek ezzel a lehetőséggel. Ugyanakkor 129 kérelem befogadására van lehetőség összesen, tehát aki eddig még nem igényelt, vagy szeretne még egyszer igényelni, azoknak érdemes minél hamarabb megtenni. Egyszerre 1 erdei köbmétert kapnak a szabályoknak megfelelő igénylők, és egyszerre csak egy kérelmet tudunk befogadni ügyfelenként. Az ügyintézés a szociális tűzifával kapcsolatban is a polgármesteri hivatal ügyfélfogadási idejében történik. A kérelem elbírálásához szükséges a jövedelmi viszonyok igazolása – tájékoztatott Jobb Gyula polgármester. 

Rácalmáson összesen negyvennégy fő kapott eddig összesen 3 erdei köbméter szociális tűzifát a rendelkezésre álló, összesen 145 köbméterből. Az igényeket január 31-ig lehet benyújtani a polgármesteri hivatalhoz, ahol a szociális rendelet alapján bírálják el az igényeket. Eddig a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban, aktív korúak ellátásában és a kevés jövedelemmel rendelkező családok kaptak ilyen jellegű szociális juttatást Rácalmáson – mondta el kérdésünkre Schrick István, Rácalmás polgármestere. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában