A szülők kérelmet nyújthatnak be

2023.01.09. 09:00

Halasztás vagy korábbi kezdés

December 30-án megnyílt az Oktatási Hivatal informatikai felülete, amelyen benyújthatók a tankötelezettség kezdő időpontjának halasztásáról vagy korábbi megkezdéséről szóló kérelmek – erre hívja fel az érintettek figyelmét a hivatal a honlapján közzétett tájékoztatóban.

Molnár Emese

Minden iskolában szeretettel fogadják az elsősöket

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Amint arról már korábban is írtunk, a szülők kérelmet nyújthatnak be annak érdekében, hogy a tanköteles korúvá váló gyermekük ne szeptemberben kezdje meg az iskolát, hanem még egy évet maradhasson az óvodában. Általában a sajátos nevelési igényű gyermekek esetében szokták kérvényezni a további egy óvodai nevelési évet, de természetesen az óvodapedagógusok tanácsokkal, javaslatokkal segítik a szülőket, hogy mi az, ami a gyermek fejlődését a leginkább szolgálja. A hivatalos szabályzás szerint a gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a 6. életévét betölti, tankötelessé válik. Indokolt esetben a gyermek a szülő kérelmére és az Oktatási Hivatal ezt támogató döntése alapján további egy nevelési évig óvodai nevelésben vehet részt.

Amennyiben egy szülő (gyám) valamilyen okból úgy látja, hogy tanköteles korú gyermeke még nem érett az iskolakezdésre, vagy éppen indokolt, hogy még nem tanköteles gyermeke szeptemberben megkezdje az iskolát, az Oktatási Hivatalhoz nyújthatja be kérelmét, amelyhez bármilyen lényegesnek tartott dokumentumot mellékelhet. Idén ezeket a dokumentumokat január 18-ig kell benyújtani. Az Oktatási Hivatal honlapján már elérhető a kérelmezést támogató formanyomtatvány, amely valamennyi szükséges adatot tartalmaz, és amelyet a szülők ügyfélkapun hitelesítve elektronikusan vagy kinyomtatva, postán is eljuttathatnak a hivatalnak. Az űrlap használata nem kötelező, ám jelentősen megkönnyíti a kérelmek benyújtását és feldolgozását. A kérelmekről a döntést (szükség esetén a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálat bevonásával) a hatályos jogszabályok alapján az Oktatási Hivatal hozza meg. 

Az általános iskolai beiratkozás minden év áprilisában esedékes. A helyi intézmények már sorra szervezik az elsősöket váró foglalkozásokat, ezeken a leendő iskolások és szüleik megismerhetik a tanítókat, az iskolát és persze bármilyen felmerült kérdésre válaszolnak nekik. A Vasvári iskolában január 14-én 9 órakor bemutató óra lesz a negyedik osztályban. A Petőfiben január 16-án egy tájékoztatót szerveznek a szülőknek, február 13-án kézműves játszóházba várják a kicsiket a tanítók. A Szabó Magda református iskola pedig január 27-én délelőtt szervez iskolanyitogató programot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában