A közúti közlekedés pontrendszerszabályai

2023.01.07. 09:00

Akár a jogosítványunk is bánhatja, ha a szabályszegésekkel túl sok pontot gyűjtünk össze

Dr. Unger Zsolt ügyvéd

Tartsuk be a közlekedési szabályokat! Illusztráció: MW

Fotó: Rákóczy Ádám

Dunaújváros - A közúti közlekedési előéleti pontrendszer egy olyan rendszer, amely jogszabályban meghatározott szabályszegés elkövetésekor kiszabható pontok meghatározott számának elérése esetén a vezetői engedély (más szóval a jogosítvány) ideiglenes visszavonását teszi lehetővé. 
A szankciók tehát nagyon komolyak, ám azok célja nem a büntetés (illetve a bírságolás), hanem a baleset-megelőzések miatt a szabályok betartatása. Erre utal egyebek mellett, hogy a súlyossághoz mérten magas vagy alacsony, illetve mérlegelhető a közlekedési szabály megsértése miatt adható pontszám. 

A szabályszegésekhez rendelhető pontok száma a következő: 

  • gondatlan bűncselekmény elkövetése esetén: 9 pont 
  • szándékos bűncselekmény elkövetése esetén: 11 pont, 
  • szabálysértés elkövetés esetén: 1–8 pont, közigazgatási bírsággal sújtandó 
  • szabályszegés esetén: 1–9 pont. 

A vezetői engedély bevonására és utánképzés elrendelésére akkor kerül sor, ha a gépjárművezető a 18 pontot elérte. Ha a járművezető pontjainak száma a 13-at eléri, a nyilvántartó értesíti a járművezetőt a pontok számáról, és tájékoztatja arról, hogy fennáll a pontok csökkentését eredményező önkéntes utánképzés lehetősége, valamint figyelmezteti a felső pontérték elérésének következményeire. 

A pontok száma utánképzésen való önkéntes részvétellel csökkenthető

Ha a járművezető nyilvántartott pontjainak száma elérte vagy meghaladta a 18-at, a nyilvántartó három napon belül értesíti az illetékes körzetközponti feladatokat ellátó kormányhivatal okmányirodáját, amely ennek alapján a járművezető vezetői engedélyét nyolc napon belül határozattal visszavonja. 
A ­járművezető nyilvántartott pontjainak számát utánképzésen való önkéntes részvétellel csökkentheti. Az utánképzés igazolásakor nyilvántartott pontok számát 13 pontig 9 ponttal, 14-17 pont között 6 ponttal kell csökkenteni. Amennyiben a járművezető a 18 pontot elérte, utánképzésre köteles. 
Jó tudni azt is, hogy a 18 pont elérése esetén automatikusan 6 hónap eltiltást alkalmaz az okmányiroda, valamennyi járműkategóriára érvényes, ez azt jelenti, hogy ha a pontokat a vezető a személygépkocsi használata mellett gyűjti össze, a 18 pont elérése esetén nemcsak a B kategóriát vonják be, hanem a 6 hónapos eltiltás valamennyi kategóriára vonatkozik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában