Gazdik figyelmébe

2022.12.31. 15:40

Újévi tanácsok ebtartóknak, kutyabarátoknak

Szilveszterkor előkerülnek a színes kalapok, szemüvegek és az újévi trombiták, valamint éjfélkor az utcák tűzijátékoktól lesznek hangosak. Ez idő tájt a gazdiknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk kedvenceikre.

Szente Patrícia

Még a legnyugodtabb állatok is megrémülhetnek

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Fontos, hogy kisállatainkat szilveszterkor biztonságban tudjuk, hiszen évről évre megannyi kutya szökik el otthonról, biztonságos helyet keresve a – nekünk ünnepi – zajok elől. A pirotechnikai termékek még az emberek számára is fül­sértőek, így nem csoda, hogy az állatok ijesztőnek találják ezt, a számukra hangos partikelléket. Az ebek akár négyszer távolabbról is képesek meghallani a hangokat, hallásuk sokkal kifinomultabb, mint az emberé, ezért a szilveszteri lármázás náluk gyakran pánikba torkollhat, és azt vesszük észre, hogy kedvencünk nyugtalan, remeg, nyüszít, hány, vagy búvóhelyet keresve menekülne. 

Sajnos a szilveszterkor elszökött kutyák nagy része nem talál haza, így az a legjobb, ha házőrzőnk garázsban, zárt teraszon, vagy a lakásban vészeli át az eseményeket, ahová kevésbé szűrődik be a tűzijáték durrogása. A gazdinak is könnyebb lehet, ha az esti zajkoncert előtt egy kiadós sétával, játékkal lefárasztja kedvencét, így az nagy eséllyel átalussza majd a hangos ünneplést. Ha tudjuk, hogy kutyusunk kifejezetten félős, fontos, hogy ne hagyjuk magára, azonban kerüljük a dédelgetést, hiszen ez csak megerősíti a négylábú szorongását. 

Persze nem csak a kutyák félnek a hangos, éles zajoktól. A cicáknak is érdemes búvóhelyet biztosítani, ahol nyugodtan megvárhatják, amíg elmúlik a „veszély”, de a legbiztosabb az, ha a kijárós macskákat bent tartjuk a lármázás idejére. Ha kisállatunk mégis elszökne, azonnal induljunk a keresésére, emellett pedig célszerű a helyi állatmentő szervezetekhez fordulni. Ha mi találunk megrémült, kóbor állatot, azt minél előbb tudassuk állatorvossal, tájékozódjunk a legközelebbi mikrochip-leolvasó pontokról, és posztoljuk a közösségi oldalakon ilyen célra létrehozott csoportokba. Az elszökött kutyák megtalálására kifejlesztett weblap és mobilos applikáció is hatalmas segítség lehet abban, hogy az elkóborolt ebek hazajussanak gazdáikhoz. (https://w-ebkereso.hu/) 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában