Drága menü

2022.12.08. 07:00

Nem lesz az idén olcsó mulatság a halászléfőzés

A magyar nép nem kimondottan halfogyasztó. Karácsonykor azonban kevés olyan család van nálunk, amelynek ünnepi asztalán ne lenne valamilyen halétel. Viszont az elmúlt hetekben egyre többet hallani arról, hogy hazánkban az egekbe nő karácsony előtt a hal ára. Utánanéztünk, mire is számíthatunk?

Agárdy Csaba

A karácsonyi roham már megindult. Ifjabb Szalka József az áremelkedés miatt még nem érez a forgalomban visszaesést

Fotó: Laczkó izabella

Nézzük először a magyar halfogyasztási szokásokat! 
A hazai halfogyasztás nyolcvan százalékát importból származó termékek teszik ki. Becslések szerint a hazai haltermelők a karácsonyi időszakban értékesítik a teljes éves étkezési halmennyiség mintegy negyven százalékát, nagyobb haltermelők akár éves forgalmuk hatvan-hetven százalékát is. 
Magyarországon egy ember évente átlagosan 6,7 kilo­gramm halat eszik, pedig a szakértők szerint hetente legalább egyszer kellene halat fogyasztani. Az Európai Unióban egy korábbi statisztika szerint Portugáliában fogy évente a legtöbb hal, több mint ötven kilogramm fejenként. Az uniós átlag huszonkét kiló felett van, amíg a magyarok az utolsók között kullognak a sorban, a fent említett közel hét kilogrammos halfogyasztással. 

De mi vár ránk az év végén? 
Decemberben a szakértők szerint nem lesz hiány a magyar halból, viszont idén mélyebben a pénztárcánkba kell nyúlnunk a vásárláskor. Az élőponty ára az előző évhez képest mintegy negyven százalékkal magasabb, kilója 1800 és 2200 forint között alakul, a feldolgozott hal pedig még drágábban kapható az árusoknál. 
A megszokottnál jóval magasabb árak vélhetően a fogyasztást is visszafogják. Körülnéztünk a dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacon, ahol évtizedek óta működik az a halasbolt, ahol a városiak és a környékbeliek nagy része a halat vásárolja. Természetesen így van ez karácsonykor is. 

Ifjabb Szalka Józseffel, az üzlet tulajdonosával beszélgettünk arról, náluk hogyan alakultak az árak az idén, és mire számíthatunk az év végi hajrában. 
– Az egy évvel ezelőttihez képest harminc-negyven százalékkal nőttek az áraink. De ne csak a halra gondoljunk, hanem a fűszerekre, a tésztafélékre is. Eddig évente egyszer, januárban emeltünk árakat, az idén már hatszor. Ami talán megnyugtató lehet, hogy ebben az évben már nem változtatunk – tudtuk meg Szalka Józseftől. 
Arra a kérdésünkre, hogy minek tulajdonítható ez a jelentős áremelkedés, a szakember így válaszolt. 
– Összetett a dolog. Jelentősen megemelkedett a takarmány ára. Az aszály minket sem kímélt, a Dunántúlon nincs víz, kiszáradtak a halastavak, a tározók, ezért jóval kevesebb a hal, mint korábban. Mivel nincs víz a tározókban, én sem tudok vásárolni. Az áramszámlám csak a boltban majdnem duplájára nőtt. Eddig fizettem ötven forintot kilowattonként, most kilencvenet. Az üzemanyagköltségekről már nem is beszélve, ez a szállítási kiadásokat növeli. A fentieknek is tulajdonítható, hogy tavaly 1490-ért árultuk az élőponty kilóját, most ugyanez 2000 forint. A forgalomban eddig nincs visszaesés, de a jövő évtől azért félek – fejezte be beszélgetésünket Szalka József. 

(Az agrarszektor.hu által közölt adatok szerint a kukorica és a búza ára mintegy 100-100 százalékkal nőtt. Magyarországon a tógazdaságok összterülete 26 ezer hektár, a 121 éve nem tapasztalt aszály hatására azonban több száz hektárnyi terület kiszáradt.) 
Ha az országos helyzetet nézzük, azt állapíthatjuk meg, hogy nagy a szórás az árak között. Van, ahol első ránézésre brutálisan sokat kérnek el egy kilogramm pontyért. Találtunk olyan halkereskedő céget, amely 4000 forintért szállítja kilóját a pontyszeletnek, és akkor a kereskedőnek még egy fillér haszna sincs. A hipermarketekben 4400 forint körül kapható a pontyszelet kilója. Ebből kiindulva a dunaújvárosi piaci pontyárak nem is olyan vészesek. Az élő 2060, a törzs 3200, a szelet 3590, az egész filé 3950 forintba kerül kilónként. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában