Fejlesztés

2022.12.16. 07:00

Megújult a Nagyvenyimet Baraccsal összekötő út

Átadták a forgalom számára a Baracs és Nagyvenyim között lévő utat, amelyet teljes egészében felújítottak.

Molnár Emese

Várai Róbert és Vargáné Kaiser Katalin polgármesterek, Varga Gábor országgyűlési képviselő, valamint Kristofory Valter plébános az átadási ünnepségen

Fotó: Szabone Zsedrovits Eniko

A hivatalos besorolását tekintve ez egy mezőgazdasági külterületi út. Azzal az elsődleges céllal is építették meg jó néhány évtizeddel ezelőtt, hogy a mezőgazdasági járművek ezen a nyomvonalon közlekedhessenek. Idővel azonban a települések közti kapcsolódás miatt egyre többen használták már, nemcsak személyautókkal, hanem adott esetben kerékpárral, vagy éppen gyalogosan. Nem csoda, hogy az intenzív használat miatt igencsak amortizálódott. Kisebb-nagyobb javításokat eszközöltek rajta, de nagyszabású fejlesztésre idén nyílt lehetőség. Mindezekről Várai Róbert, Baracs polgármestere beszélt a beruházás csütörtöki átadóján. Pályáztak a Vidékfejlesztési Program kiírására, amellyel mintegy 260 millió forintot nyertek el az összekötő út felújítására. Mivel nagy volt az igény a mielőbbi kivitelezésre, a közbeszerzési eljárás után szeptember végén már megkezdte a munkálatokat a kivitelező. 

A munkát szeptember végén kezdték, mára végzett a kivitelező
Fotós: Szabone Zsedrovits Eniko

Ernyey Péter építésvezető elmondta, a padkanyeséssel, árok­ásással, útalapcserével indították a folyamatot, és bár korlátozottan, de haladhatott rajta a forgalom. Három héttel ezelőtt érkeztek el az aszfaltozáshoz, erre az időre teljesen lezárták a több mint három kilométeres szakaszt. A szerződés szerint január volt a határidő, ám ennél hamarabb végzett a kivitelező: még némi tereprendezés hátra van, de a forgalomnak előbb megnyitották az utat, amely egybefüggő, új aszfaltréteget kapott, padkázással, árok kialakításával egyetemben. 

Ernyey Péter építésvezető és Szabolcs László műszaki ellenőr
Fotós: Szabone Zsedrovits Eniko

Vargáné Kaiser Katalin, Nagyvenyim polgármestere köszönettel szólt Baracs önkormányzatának, a projekt valamennyi szereplőjének a beruházás megvalósulásáért. Mint mondta, az út Nagyvenyim és Baracs közös tulajdonában van, de a szükséges vagyonjogi feladatkörök átadásával a szomszédos település egyedüliként pályázott a kiírásra. Várai Róbert polgármester kiemelte a térség országgyűlési képviselőjének, Varga Gábornak a támogatását, amellyel sikeresen pályázhattak a forrásra. 

Varga Gábor felidézte, jó néhány évvel ezelőtt egy falufórum alkalmával is felmerült már az út ügye, de megoldás akkor még nem született a kérdésben. Elsősorban mezőgazdasági gépekkel közlekednek itt, viszont az autósok mellett biciklizők is használják, amely nem pusztán egy összeköttetést jelent a települések között, hanem turisztikai útvonalként is szolgál. Korábban is arra biztatta a polgármestereket, hogy éljenek a támogatási pályázatok lehetőségével, amelyek hosszú távon segíthetnek a lakosság által igényelt fejlesztések megvalósításában. Ennek köszönhetően van folyamatban már több útfelújítás, és ennek köszönhetően készülhetett el ez a mostani beruházás is. 

Kristofory Valter atya megáldotta az utat, majd az ünnepélyes szalagátvágást követően megnyitották a forgalom előtt az utat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában