Nagytanácsi ülés

2022.12.10. 16:50

Értékelt, majd előre tekintett a Szent Orbán Borrend

A Duna menti Szent Orbán Borrend Adony pénteken kihelyezett nagytanácsi ülést tartott, ahol értékelte az esztendőt, megtárgyalta a legközelebbi feladatokkal járó teendőket, és végül kötetlenül elbúcsúztatták az óévet.

Agárdy Csaba

Fotó: Borrend

Dunaújváros Az összejövetelt Eisenberger Lászlónénál tartották, aki idén megkapta a Szent Orbán vándordíjat. 
Schmidt Attila, a borrend nagymestere elsőként megkérte a tagokat, szakítsanak ezúttal azzal a hagyománnyal, hogy ő értékeli az évet, és arra kérte fel a nagytanács tagjait, egyenként összegezzék a 2022-es esztendőt, és saját maguk teljesítményét. Azt azért fontosnak tartotta megjegyezni, hogy hatvanhét tagot számolnak, két ki- – az egyik halálozás miatt – és tizenegy belépést jegyezhettek fel. A hatvanhét tag csúcs a Szent Orbán borrend életében, mivel korábban ez a szám a hatvanat még nem érte el. 
A borászok részéről egyebek között elhangzott, a borrend meghatározó az adonyi közéletben és a civil szervezetek között egyaránt. A borrend befogadó, a rendezvényeit magas színvonalon tartja meg, és a társborrendek meghívásainak is meg tudtak felelni. 
Schmidt Attila ezzel kapcsolatban megjegyezte, tizenkét alkalommal hívták meg őket különböző borversenyek borbírálóinak, és minden meghívásnak eleget tettek. A meghívások száma azt is jelenti számukra, hogy egyre jobban ismerik és elismerik országos szinten a tevékenységüket. 

A jól végzett munka után jöhetett a vacsora. Jobb szélen a házigazda, Eisenberger Lászlóné Margit Fotó: Rácz József Lambada

– Ezzel kapcsolatos a borrend egyik kiemelt célja, hogy szeretnénk, ha minden nagytanácsi tagunk okleveles borbíráló lenne. A másik pedig az, hogy érezhetően nő a tekintélyünk a hazai borászok között, ezért szeretnénk egy országos, nagy kaliberű összejövetelt megszervezni. Ennek talán első lépése, hogy eddig több rendezvényünk egy időben volt a velencei Szent Benedictus borrenddel, de a jövőben egyeztetünk, és kitérünk egymás elől – mondta a nagymester. 
Persze voltak önkritikus hozzászólások is, néhányan úgy gondolták, több feladatot is vállalhattak volna magukra, két hölgynek „felmentése” volt, mivel a gyereknevelések mellett háttérbe szorult a borrend – és ez teljesen érthető. 
A különböző borrendektől azok eseményeire negyvenhét meghívás érkezett, és ebből csak húszra mentek el az adonyiak, ezért abban most megállapodtak, közös érdek, hogy ezen a jövőben változtassanak. A borrendnek huszonnégy lovagja van, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége (MBOSZ) határozatának alapján csak ők képviselhetik a szervezetet a borrendi összejöveteleken. 

Schmidt Attila zárszóként kifejezte, jó szellemű, összetartó az adonyi borrend, és ilyen folytatásban reménykedik. Megemlítette, sok helyen ez nem így van, nagy a széthúzás, még a MBOSZ-vezetésében is. 
„Ha nálunk így lenne, azonnal lemondanék” - érkezett az intelem Schmidt Attilától. 
Egy évzáró nagytanácsi ülésen elkerülhetetlen kérdés, milyen gazdasági alapokon nyugszik a borrend? A válasz megnyugtató volt, a helyzet jó, közel hétmillió forint van a számlájukon. 

Ezután a következő két feladatról beszéltek a megjelentek. Az első december 26-án lesz, nevezetesen a János-napi boráldás. Majd a Vince-napi vesszővágás került „terítékre”, de az már 2023 zenéje. A vesszővágást egy adonyi szőlőhegyi pinceszerrel kombinálják a szervezők január 21-én. 
Amikor a hivatalos ügyeket kellőképpen kitárgyalták a megjelentek, jöhetett az adomázás, remek ételekkel és italokkal. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában