Székesfehérvár

2022.12.18. 15:00

Emléktábla-avatással zárult az Aranybulla Emlékév

Az Aranybulla Emlékév programsorozatának záróakkordjaként II. András tiszteletére avattak emléktáblát a Nemzeti Emlékhelyen. Az alkotást Nagy Benedek szobrászművész készítette.

feol.hu

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Szent István Király Múzeum az 1990-es évek közepén határozta el, hogy a Nemzeti Emlékhely északi téglafalazatán királyokat ábrázoló galériát hoz létre. A tizenöt darabosra tervezett sorozatból ez idáig kilenc készült el, melynek első, Szent Istvánt ábrázoló emléktábláját 1996-ban, Kodolányi László ötvösművész készítette. Ezt Szent Imre herceg és további, a Nemzeti Emlékhely területén található egykori Királyi Bazilikában eltemetett uralkodók, Könyves Kálmán, III. Béla, Corvin Mátyás, Károly Róbert, IV. Béla, Szent László és Nagy Lajos portréja követte Balogh Mihály és Bódás Tamás ötvösművészek kivitelezésében.

A város közgyűlése úgy döntött, a Nemzeti Emlékhelyen emléktáblát állít II. András magyar király tiszteletére, az alkotmányosság egyik legfőbb európai pillérjének, az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójának évében.

– Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent és munkálkodhass a jövőn. – kezdte ünnepi beszédét Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke. – Hol is nyerhetne nagyobb értelmet Széchenyi István gondolata, mint itt, Székesfehérváron, a Nemzeti Emlékhelyünkön? Hol lehetne mélyebb tartalma ennek a mondatnak, mint magyar királyaink koronázó és temetkezési helyén?

A megyei közgyűlés elnöke arról beszélt, nem vitatható, hogy Szent István-i államalapításunk bölcsője Székesfehérvár, nemzetünk történelmi fővárosa, ahol 1222-ben a II. András kihirdette a jogállamiságunk alapját adó Aranybullát. Az Aranybulla a magyarok szabadság és törvényesség iránti történelmi elköteleződésének bizonyítéka, s egyben kiállás az ország érdekeinek elsőbbsége mellett.

Forrás: feol.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában