Felelős állattartás

2022.10.05. 18:00

Fontos, különleges társ az életmentő négylábú

Mokka és Abby mentőkutya-növendékek csatlakoztak gazdáikkal a Fejér Önkéntes Mentőszervezethez.

duol.hu

A kutyák segítik a mentőszervezet kutatómunkáját

A felelős állatvédelem és kutyatartás alapelveinek népszerűsítése érdekében kezdte meg működését a bodajki székhelyű Dog Plusz Egyesület 2011-ben. A szervezet alapító tagja Kasza Norbert móri önkormányzati tűzoltó, aki több mint tízéves kutyavezetői tapasztalattal a háta mögött holland juhászkutyájával, Mokkával első mentőkutyás vizsgájukra készül. Felesége, Kasza-Pirka Ildikó húsz éve foglalkozik kutyákkal és kiképzésükkel, az egyesület vezetőjeként pedig lelki sérült négylábúaknak segít, hogy megtanuljanak félelem nélkül élni. 

Felkészülés a kutyákkal Fotók: Dog Plusz

Holland juhászkutyái közül Abbyt kölyök kora óta tréningezi terület- és romkutatásra, Miát pedig mantrailingre, vagyis az emberek egyedi szagának beazonosítására és követésére képzi. Az év elején kezdődött tréningek eredményeként most Mokkával és Abbyvel a nemzetközi IRO mentőkutyás vizsgára készülnek. 
A kutyákat és gazdáikat Salamon Klára készíti fel, aki négylábú társával részt vett a 2009-es szumátrai földrengés utáni kutatásban egy nemzetközi keresőcsapat tagjaként. 2018-ban pedig világbajnoki címet szerzett Tara mentőkutyájával a Holland Juhászkutya Világbajnokságon. 
A Dog Plusz Felelős Állattartók Egyesülete a közelmúltban együttműködési megállapodást kötött a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal, hogy egy profi mentőkutyás csoporttal hatékonyan támogassák az önkéntes mentőszervezet kutatótevékenységét, és szükség esetén segítséget nyújtsanak eltűnt személyek felkutatásában elsősorban a megye északi részén, valamint Székesfehérváron és környékén. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában