Képgalériával

2022.10.07. 15:38

Egy korszerű, modern szociális központtá vált

Az elmúlt bő egy esztendő során teljes megújult az az intézmény Rácalmáson, amelyben a szociális- és családsegítő szolgálat, a körzeti megbízott, valamint a járási hivatal szervezeti egysége kap helyet. Schrick István polgármester és dr. Mészáros Lajos, a térség országgyűlési képviselője pénteken ünnepélyesen is átadta a 300 millió forint kormányzati támogatásból, és 180 millió forint saját forrásból megvalósult beruházást.

Molnár Emese

Dr. Mészáros Lajos, a térség országgyűlési képviselője és Schrick István, Rácalmás polgármestere

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Sokan gyülekeztek pénteken délután Rácalmás egyik központi helyén, talán mondhatni a legfrekventáltabb területén, a Széchenyi téren. Itt fekszik a mintegy ötven esztendeje megépített intézmény, amely korábban a polgármesteri hivatalnak adott otthont, később a szociális- és családsegítő szolgálat, a helyi körzeti megbízott, majd a járási hivatali ügysegéd székhelye lett. Schrick István polgármester elmondta, az évtizedek során nem történt nagyobb volumenű felújítás az épületen, így igencsak szükségszerű volt a modernizálása. A kormány 300 millió forint támogatásának köszönhetően megkezdhették a több, mint 600 négyzetméteres építmény teljes felújítását, amelyhez önkormányzatuk még 180 millió forintot forrást biztosított.

A kivitelezést helyi vállalkozások végezték, az ő képviseletükben Pahocsa László lapunknak elmondta, 2021 július végén kezdték a munkálatokat. Akadtak meglepetések, például kiderült, hogy nincs talajpára elleni szigetelés, így menet közben néhol módosítani kellett a terveket. Viszont nagyon konstruktív volt az együttműködés a kivitelezés valamennyi szereplője között, és mint azt Pahocsa László hozzátette, jó csapat dolgozott a projekten. A gyors és hathatós munka eredményeként pedig május végére befejezték a felújítást, négy hónappal korábban, mint azt előzetesen tervezték.

A megújult épületet október 7-én adták át ünnepélyes keretek között, amelyen jelen volt dr. Mészáros Lajos, térségünk országgyűlési képviselője is. Mint azt beszédében hangsúlyozta, Rácalmás egy életerős, dinamikusan fejlődő településsé vált, lakosságszáma megnőtt, annak minden előnyével, örömével és nehézségével. Rácalmás kinőtte régi intézményeit és szükségessé vált a régiek mellett új szolgáltatások bevezetése. A város önerőből is megpróbált választ adni a kihívásokra, de a mostani beruházáshoz kormányzati segítségre volt szükség. A projekt teljes költsége mintegy 485 millió forint volt, ehhez kapott Rácalmás 300 millió forint kormányzati támogatást, a fennmaradó részt pedig saját forrásból tette hozzá. Az épület mára elkészült, amelyben helyet kap a szociális étkeztetés, a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat, a Fejér Megyei Kormányhivatal Járási Hivatalának ügysegédje, és a körzeti megbízott. Innentől kezdve egy szépen felújított épületben várják a lakosságot a jól felkészült munkatársak.

A munkálatok ideje alatt a Jankovich kúriában kaptak ideiglenesen helyet az itt működő szervezetek. Schrick István lapunk érdeklődésére elmondta, a szociális- és családsegítő szolgálat tekintetében bővíteni kívánják a lehetőségeket januártól, a kollégák jelenleg is igényfelmérést végeznek. A megújult épületben reggeltől estig klubszobát tudnak működtetni az idősek számára, korszerű melegítőkonyhával is felszerelt az intézmény. Szeretnék megvalósítani az idősek otthoni ápolását is. Mindezek azt is jelentik, hogy újabb szakemberekre is szükség lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában