A kezelések késő este és éjszaka zajlanak

2022.08.15. 16:00

Erősebb a szúnyogártalom

A vérszívók fokozottabb jelenléte miatt a héten várhatóan 248 településen és kilenc budapesti kerületben lesz szúnyoggyérítés, összesen 51 ezer hektáron.

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Fotó: Shutterstock

A következő napokban Sopron környékén, a Duna mentén a Szigetközben, Komáromnál, Budapesten, a Csepel-sziget településein, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és a Tisza-tó térségében végeznek a szakemberek földi kezeléseket a kifejlett szúnyogok ellen.

 Az elmúlt hetekben az ország nagy részén a korábbi évekhez képest kevés szúnyoggal lehetett találkozni. Az Alföldön az aszályos időjárás miatt továbbra sincs szükség gyérítésre, az ország északi részén azonban nagyobb számban megjelentek a csípőszúnyogok. Városias területeken, különösen Budapest néhány kerületében egyre nagyobb arányban találkozhatunk emberközeli életmódot folytató szúnyogfajokkal. Ezek akár a locsolás során visszamaradt vizekben, madáritatókban, vízgyűjtő edényekben is képesek tömegesen szaporodni. A nagyobb, összefüggő élőhelyeken a katasztrófavédelem által megbízott szakemberek elvégezték a szükséges lárvagyérítési munkákat, azonban a ház körüli vizek esetében nélkülözhetetlen az emberek közreműködése a tenyészőhelyek megszüntetésében.

 A szakemberek elsődlegesen az ULV (ultra low volume) technológiát alkalmazzák, amely során a platós gépjárműre rögzített permetező berendezés apró cseppekre bontja a készítményt, a keletkező permetfelhő alig észlelhető, nem zavarja a közlekedést. A kezelések késő este és éjszaka zajlanak. Azok időpontjáról minden település értesítést kap, és elérhetőek a katasztrófavédelem honlapján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában