Dunaújváros

2022.07.25. 07:00

Urnatemető- és haranglábszentelés

Tegnap délelőtt mise volt a dunaújvárosi görögkatolikus templomban, majd felszentelték a parókia haranglábát és az urnatemetőt.

Agárdy Csaba

Fotó: Szabone Zsedrovits Eniko

A vasárnapi szentmise a dunaújvárosi Szent Pantaleimon Templomban volt, Kovács István parókus és István atya közreműködésével. 
Két éve, hogy ünnepélyes keretek között, Kocsis Fülöp, a hajdúdorogi főegyházmegye érseke templomszentelő miséjével koronázva vehette birtokba új templomát a dunaújvárosi görögkatolikus gyülekezet. A korábbi épületet „kinőtte” az egyre népesedő gyülekezet, ezért volt szükség a bővítésre. Hogy a döntés jó volt, az vasárnap délelőtt is bebizonyosodott, hiszen a templom teljesen megtelt hívekkel, köztük sok gyerekkel. 

A templom haranglába Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A szentmise után Kovács István szólt néhány szót az egybegyűltekhez. Elsőként felhívta a figyelmet, hogy ezen a héten nem a szokásos időpontban, tíz órakor, hanem nyolc órakor kezdődik majd a szentmise. Majd megköszönte István atyának, aki a debreceni szakkollégium vezetője, a vasárnapi misén való részvételt. Vele kapcsolatban felhozott egy példát, hogy olyan derékfájdalmai voltak a közelmúltban, hogy menni is alig tudott, de a gyülekezet munkájából a nagy fájdalmak közepette is folyamatosan kivette a részét. 

– Az együttlét vágya erősebb, mint a fájdalom – mondta Kovács István. Megemlítette, hogy az idősebbeket mindig ünnepelnünk kell, hiszen a nagyszülők imádsága erősít meg minket is. Előbb-utóbb mi is nagyszülők leszünk, ezen az úton kell tovább haladnunk. A parókus a mise után a híveket meginvitálta két szentelésre is. Elkészült a templom haranglába, amely nagyban a ruszin önkormányzat segítségének köszönhető. – Minden ruszin görögkatolikus, de nem minden görögkatolikus ruszin. Nagyon szépen köszönjük a segítségüket – mondta Kovács István. 
A haranglábszentelés mellett a templomban kialakított urnatemetőt is megszentelték. 
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában