A jogász válaszol

2022.07.09. 09:00

A pénztartozás teljesítése

A pénztartozás teljesítése a tartozás megfizetése. Fizetés alatt a pénz tulajdonjogának a jogosult részére való átruházását, vagy a jogosult fizetési számlájára való befizetést vagy átutalást kell érteni.

duol.hu

Fotó: Shutterstock

A pénz tulajdonjogának átruházását másként készpénzben való fizetésnek nevezzük, azaz amikor a pénz fizikailag cserél gazdát a felek között. A fizetés másik módja a jogosult számlájára való készpénzbefizetés. Ez utóbbi esetben nem közvetlenül a jogosult fizikai birtokába kerül a pénz, hanem a számlájára. 


A harmadik mód az átutalás, ami alatt a pénzösszegnek bármilyen számlák közötti átvezetését értjük. 
Nem fizetés, ha a kötelezett tartozását nem pénzben, hanem más módon kívánja kiegyenlíteni, például ingó dolog vagy ingatlan tulajdonjogának átruházásával. Az ilyen teljesítést a jogosult nem köteles elfogadni. 
A pénztartozás készpénzfizetés esetén a pénz átvételének időpontjában válik teljesítetté. 
A pénztartozást a teljesítés helyén és idején érvényben lévő pénznemben kell megfizetni. 
A teljesítés helye készpénzfizetés esetén a jogosultnak a fizetési kötelezettség keletkezésének időpontja szerinti lakóhelye. Egyéb fizetési mód esetén a teljesítés helye a jogosultnak a kötelezettség keletkezésének időpontja szerinti fizetési számláját vezető bank telephelye, ennek hiányában székhelye. 


A más pénznemben meghatározott pénztartozást a teljesítés helye szerinti jegybank által a teljesítés idején meghatározott árfolyam alapján kell átszámítani. 
Ha az azonos jogviszony alapján például kölcsönszerződés fennálló teljes tartozást a kötelezett befizetése nem fedezi, akkor a befizetett összeget elsősorban a költségekre, majd a kamatokra és végül a főtartozásra kell elszámolni. 
 

Dr. Unger Zsolt
ügyvéd
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában