Bokrétaünnep

2022.06.23. 17:30

Szerkezetkész állapotban van a Hamburger Hungária új üzeme

Körülbelül a félidejénél tart a papírgyár új tüzelőanyag előkészítő üzemének kivitelezése, a Hamburger Hungária Kft. csütörtökön délelőtt bokrétaavató ünnepséget szervezett.

Molnár Emese

Egy különleges ünnepségre hívta az új tüzelőanyag előkészítő üzem építésén dolgozó kivitelezőket, alvállalkozókat, vállalati projekttagokat a Hamburger Hungária Kft. vezetése. A megjelenteket Bencs Attila, a cég ügyvezető igazgatója köszöntötte. Mint mondta, az építkezés során elérték az új üzem legmagasabb pontját, ekkor szokás bokrétaünnepséget tartani, amely lehetőség is ad arra, hogy visszatekintsenek az eddigi munkálatok legfőbb állomásaira, megnézhesse mindenki, hogy hol tart a projekt, és hogy ünnepelhessenek egy kicsit. Ezt az eseményt egy telephelyi piknik köré szervezték, így a 40 millió euró értékű, évi 100 ezer tonna kapacitású tüzelőanyag előkészítő projekt első kivitelezési mérföldkövét látványos előadással, szakmai beszélgetésekkel és nem utolsó sorban jóízű ebéddel ünnepelhette a vállalat. 

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap 

Bencs Attila felidézte, még 2014-ben hozták létre erőművüket, és már akkor is a terveik között szerepelt egy olyan beruházás megvalósítása, amellyel felhasználhatják a keletkező hulladékot.

Egy olyan jól megtérülő, hulladékhasznosító beruházásról van szó, amellyel kiválthatják a fosszilis nyersanyagot, például a szenet; csökkenthetik általa a széndioxid-kibocsátást; és az sem utolsó szempont, hogy sokkal rendezettebb lesz a telephely, egy zárt rendszert alakíthatnak ki (nem fújja el a szemetet a szél, kevésbé tűzveszélyes). Miután elkészül az üzem, a felhasznált energiájuk felét hulladékból nyeri majd a vállalat.

-        Jelen üzem felépítésével az erőművünkben annyival több másodlagos tüzelőanyagot használunk fel, aminek fűtőértéke Dunaújváros és környéke fűtéséhez és melegvíz ellátásához elegendő földgáznak felel meg. Összességében olyan mértékben csökkentjük továbbá a széndioxid kibocsátást, ami megegyezik Dunaújváros és környéke teljes járműparkjának emissziójával   Az új üzem jól szolgálja a fenntarthatóság ügyét is, mivel az itt előkészített hulladékok energetikai hasznosításra kerülnek ahelyett, hogy hulladéklerakókba temetnék azokat- mondta Bencs Attila.

Szerkezetileg készen áll az üzem, a kivitelezés 50 százalékos készültségben van. Bár a változó világgazdasági helyzet miatt sok nehézséggel kellett szembenézniük az elmúlt egy esztendőben, de mint azt Bencs Attila kiemelte, mindent sikerült tartani a terveknek megfelelően.

Uwe Amann, a cégcsoport papírgyártási üzletágának (Hamburger Containerboard) vezetője köszönetet mondott annak a 16 vállalatnak és dolgozóiknak, akik az energiaválság és az ukrán-orosz háború okozta építőanyag ellátási gondok ellenére, valamint az időjárási viszontagságokkal dacolva, fegyelmezetten tartották a kivitelezési ütemtervet.

A vezető beszélt a mintegy 40 millió euró összértékű projekt környezetvédelmi jelentőségéről is, hiszen a beruházás a vállalat fenntarthatósági céljait is szolgálja, és ez a helyi üzem csak az első lépés a cég zöldítési útján, a jövőben még több ilyen projekt várható, a fenntartható energia fókuszában.

A vezetők kiemelték azt is, hogy eddig nem történt semmilyen sérülés az építkezés során, ez a legfontosabb mindig egy kivitelezés során. Mint említették, a cégcsoport alapelveinek megfelelően a Hamburger Hungária a múltban és a jövőben is előnyben részesíti a telephelye közelében működő vállalkozásokat. Ebből adódóan sok dunaújvárosi ismerős arcot köszönthettünk a meghívott közreműködő építőipari cégek vezetői között. A köszöntők után a projektben résztvető cégek képviselői egy-egy szalagot helyeztek el a nagy koszorún, amelyet aztán egy daruval emeltek fel, s tűztek ki az épülő üzem tetejére.

A kivitelezési munkálatok 2021 szeptemberében kezdődtek, az üzembehelyezést 2023 januárjára tervezik. Az új létesítmény több munkahelyet is teremt a térségben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában