Mennyit tudsz róla?

2022.03.26. 07:00

Kezdődik a nyári időszámítás!

Kezdődik a nyári időszámítás! Ilyenkor a helyi időt 1 órával előre állítják az adott időzóna idejéhez képest.

Morva Dávid

A nyári időszámítás nem mai találmány, Magyarországon 1916-ban vezették be. Elsődleges célja az energiatakarékosság volt, pontosabban az, hogy a nagy termelőüzemekben egy órával tovább tudjanak természetes fény mellett dolgozni az emberek. 

A MAVIR ( Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.) szakemberei évtizedek óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat, a megtakarítás mértéke az óraátállítást megelőző és követő napok fogyasztási görbéi alapján becsülhető. Ezekből az adatokból megállapítható, hogy a módszerrel egynapi átlagos villamosenergia-fogyasztást, közel 40 ezer háztartás éves felhasználását lehet megspórolni. Az 1980 óta működő rendszernek köszönhetően eddig mintegy 4 ezer gigawattóra energiát spórolt az ország, ez közel 5 heti átlagfogyasztásnak felel meg.

Ettől függetlenül kezdetektől vannak ellenzői a nyári időszámításnak, mert sokan úgy érzik, hogy megzavarja a biológiai óránkat, és az ipar szerkezetének megváltozása, valamint a légkondicionáló berendezések elterjedése miatt az energiával sem spórolunk, sőt többet fogyasztunk.

1.
Mikor kezdődik Európában a nyári időszámítás?
2.
Merrefelé állítjuk ilyenkor a vekkert?
3.
Mikor történik az átállítás?
4.
Mikor egységesítette az Európa Unió a nyári időszámítás szabályait?
5.
Az óraállítás ötletét először Benjamin Franklin vetette fel. Mikor történt?
6.
Hogyan jelöljük a nyári időszámítást?
7.
Mikor ér véget a nyári időszámítás Európában?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában