Nagyvenyim

2022.03.16. 09:00

Az összetartozó magyarság legszentebb napja

Horváth László

Fotó: Boldis Beata

Nagyvenyim - Március 15-én Nagyvenyimen, a polgármesteri hivatal előtti parkban, a kopjafánál gyülekeztek az ünneplők. Először Vargáné Kaiser Katalin polgármester köszöntötte a megjelenteket. Ünnepi beszédében kiemelte: 
 

– 174 év telt el azóta, hogy csatlakozva a bécsi, párizsi és olaszországi megmozdulásokhoz a márciusi ifjak lelkesedése győzedelmeskedett a korszak kishitűsége felett. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének meghatározó eredménye és eseménye volt. A modern nemzeti identitás pillérévé vált. Egyszerre törekedett az egyéni szabadságjogok kivívására és a nemzeti önrendelkezés megteremtésére. A mi forradalmunk szerves része volt a környezetünkben fellángolt 1848-as európai forradalmi hullámnak. 

Az erdélyi testvértelepülési kopjafánál Vargáné Kaiser Katalin polgármester és Takácsné dr. Gécs Anita jegyző koszorúzott Fotó: Horváth László

Ezek közül azonban csak a magyarországi jutott el sikeres katonai ellenállásig. 174 éve a márciusi ifjak a világba kiáltották: „Rabok tovább nem leszünk!” A forradalom kora a vágyott társadalmi reformjaival a polgári átalakulás megindítója, önvédelmi küzdelmével a nemzeti mitológia részévé vált. Március 15. ezért az összetartozó magyarság legszentebb ünnepe. Éppen ezért ezen a napon mi, nagyvenyi­miek az erdélyi testvértelepülésünkön élő nemzettársainktól kapott kopjafánál tisztelgünk az 1848-as forradalmárok emléke előtt – hallhattuk a többi között a köszöntő beszédben. 
 

A folytatásban Farkas Erik színművész műsora adott méltó keretet az ünnepnek, amelyet követően Vargáné Kaiser Katalin, Nagyvenyim pol­gármestere és Takácsné dr. Gécs Anita, a település jegyzője koszorút helyezett el a kopjafán. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában