A víz világnapja

2022.03.23. 13:00

A felszín alatti vizek védelme közös érdekünk

duol.hu

A globális környezeti problémák kezelése mindannyiunk érdeke. A vízkészletek csökkenése, minőségük megóvása megkerülhetetlen feladat, amelyben az egyéni cselekvésnek is kiemelt szerepe van, mivel az ember által okozott vízszennyezésekért negyedrészben a háztartások felelősek – hívta fel a figyelmet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a víz világnapja alkalmából. Az idei év hivatalos jelmondata: „Felszín alatti vizeink – A láthatatlan láthatóvá tétele”, amely azt üzeni, hogy a felszín alatti vizek feltárása, megóvása és fenntartható felhasználása nélkülözhetetlen jelentőségű. 

A kitermelt víz mennyisége 658 millió köbméter Grafikon: MEKH

Magyarország az ivóvízkészleteit tekintve nagyon jó adottságokkal rendelkezik. Felszín alatti vízkészletünk – amely hazánk ivóvízellátásának 95 százalékát teszi ki – mennyiségét, környezeti és használati értékét tekintve európai viszonylatban is kiemelkedő jelentőségű. A MEKH az éves műszaki adatbekéréseit 2019-ben átalakította, és különös hangsúlyt fektet az ország ivóvízforrásainak vizsgálatára és arra, hogy az egyes víziközmű-szolgáltatók pontosan milyen mértékben használják a vízbázisokat. Elmondható, hogy az országban a 2020. évi adatokat tekintve az összes kitermelt víz mennyisége 658 millió köbméter volt, amely mennyiség a diagramon látható módon oszlott meg az egyes vízbázisok között. 
 

A felszín alatti vizek jellegét tekintve az emberi szennyezés hatása hosszú ideig érzékelhető, valamint a monitoring és rekreáció nehezebb, mint a felszíni vizek esetében. Kitermelésük a vízszint csökkenését idézi elő, amely káros hatással lehet a szárazföldi ökoszisztémára is. 
A MEKH a víz világnapja mottója kapcsán fel kívánja hívni a figyelmet a felszíni és a felszín alatti vízbázisok védelmére, valamint a vízkészletek megóvásának fontosságára. Hangsúlyozni szükséges ugyanis, hogy a vízkészletek ember által okozott szennyezéséért a háztartások 25 százalékban felelősek, további 50 százalékban az ipar és 25 százalékban pedig a mezőgazdaság. A vízkészletünk minőségének megóvása csak közös célok kitűzése mentén hajtható végre, de ki kell emelni az egyéni cselekvés fontosságát. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában