Új köntösben egy régi kapcsolat

2022.02.16. 18:00

A Miskolci Egyetem együttműködése a Dunaújvárosi Egyetemmel

Egykor a Miskolci Egyetem része volt, mára önálló és modellváltó intézmény lett. A most megkötött megállapodásnak fontos célja, hogy az oktatási és kutatási együttműködés mellett olyan konkrét projektekben is részt vegyenek, mint például a paksi atomerőmű bővítése.

duol.hu

Fotó: VEGH CSABA

Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, a kapcsolati háló erősítését emelte ki elsősorban a közös munkával kapcsolatban. „Ritka, hogy más felsőoktatási intézménnyel köt az egyetem együttműködési megállapodást, hiszen egy egészséges verseny van az intézmények között a hallgatókért” – hangsúlyozta.  Ám több a közös pont, mint ami elválasztja a két intézményt, hiszen a pályázatok vagy a kutatás-fejlesztési területeken összekapcsolódhatnak. Ilyen lehet például az atomerőművi fejlesztésben megvalósuló közös munka, a témában készülő OTDK dolgozatokhoz nyújtandó szakmai segítség, közös doktori programok kidolgozása vagy egyéb szakmai kérdésekben kidolgozandó közös pályázatok - indokolt.

Dr. András István, a Dunaújvárosi Egyetem rektora szerint nem csak a mindkét intézményben komoly múlttal rendelkező hagyományőrzés, hanem a közös feladatok is összekötik a két intézményt. Elmondta, hogy a Dunaújvárosi Egyetem számára a nukleáris tudásplatformokkal kapcsolatos feladatok jelentik a legnagyobb kihívást. Kiemelte az augusztusban befejeződött mintegy 1,5 milliárd forintos, a Dunaújvárosi Egyetem Paksi Kompetencia- és Kutatóközpont kialakításával kapcsolatos projektet. Mivel kisebb egyetemként működnek, ezért a hallgatókon és oktatókon kívül az olyan szövetségeseik, mint a Miskolci Egyetem komoly szakmai segítsége jelenthet. A feladatok a képzés mentén többrétű szakmai együttműködéssel indulnának. Kiemelt terület lesz a jövőben közös kutatási pályázatokban való együttműködés, valamint az egyes konkrét ipari fejlesztésekhez kapcsolódó feladatokban való szerepvállalás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában